söndag, januari 29, 2012

Shibbye och Persson startar ett fängelsebibliotek

De svenska frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som dömts till elva års fängelse i Etiopien, vill sätta upp ett bibliotek i Kality-fängelset och de har redan fått fängelsedirektörens godkännande. Är inte det fantastiskt?

Som nästa steg uppmanas nu allmänheten att skicka dit böcker på utländska språk, tillsammans med ett brev på engelska till Schibbye och Persson. Enligt dem lär det finnas en stor längtan efter litteratur bland fångarna i Kality-fängelset. Även om de båda svenskarna självklart hoppas på en benådning så snart som möjligt, känns det säkert bra att ha något positivt och mänskligt att sysselsätta sig med under tiden som ändå kan bli rätt lång och tröstlös i den miljön.

journalistförbundets hemsida finns det information om hur man ska gå till väga om man vill skänka böcker till Shibbyes och Perssons fängelsebibliotek. Bok och brev skickas till:

Johan Persson / Martin Schibbye
Kality Prison Zon 7
Addis Abeba Prison
Administration
P O Box 2436
Addis Abeba
Ethiopia


 

I en av mina absoluta favoritfilmer, Nyckeln till frihet med Tim Robbins och Morgan Freeman, grundar huvudpersonen Andy Dufresne också ett fängelsebibliotek. Och han ger sig inte! Kanske är Nyckeln till frihet även Shibbyes och Perssons favoritfilm? Den här scenen till exempel, den säger allt.