måndag, januari 16, 2012

Ett praktverk om Kungsgatan

1909, foto Oscar Lindahl, Stockholms stadsmuseum

Så såg det ut när Kungsgatan i Stockholm började byggas för drygt hundra år sedan - och den firade sin 100-årsdag som Stockholms paradgata i november förra året. Med anledning av jubileet gavs det ut ett riktigt praktverk: Kungsgatan.


Bakom boken står Johan Erséus som är journalist, författare och stockholmskännare. Med hjälp av mer än 350 bilder berättar han den fascinerande historien om hur Kungsgatan sprängdes fram genom rullstensåsen (det är det som syns på bilden här) och blev landets mest kända gata. Först paradgata, sedan bakgata, sedan paradgata igen. Kungsgatans 100-åriga historia är samtidigt en berättelse om hur Stockholm har förvandlats under hela 1900-talet som var ett sekel då oerhört mycket hände med samhället, staden, arkitekturen, trafiken, handeln och människorna.


Det är en njutning att bläddra i boken, vare sig man är från Stockholm eller inte (jag är inte det och gillade den ändå), bara man är lite intresserad av historia och (mestadels) gamla foton. Fotografierna bjuder på en fascinerande historisk resa, liksom alla texterna. En häftig bok som stockholmarna borde vara nyfikna på. Om man inte vill investera i en så stor bok kan man alltid låna den på biblioteket för att så att säga "förkovra sig". Men som present är det perfekt.


Ett smakprov finns att läsa här. Sedan har DN en artikel om Kungsgatan och boken och på samma sida finns också ett bildspel med foton från boken.