fredag, december 30, 2011

Grand final i skojarbranschen

I november kom det ut en ny roman av Kerstin Ekman, Grand final i skojarbranschen, vilket knappast har undgått någon läsande person i det här landet. Kerstin Ekman! En roman igen! Och en rolig sådan! Om bokbranschen! Det var många hurrarop.

Jag var också nyfiken eftersom jag alltid har gillat Ekman och för att kunna få in romanen längst fram i läskön valde jag att skaffa Grand final i skojarbranschen som mp3-bok. Det är Katarina Ewerlöf som är uppläsare, så bättre kan det liksom inte bli. Att läsa med öronen var ett bra drag av mig, det var kul att lyssna på berättelsen och Babba och Lillemor.

Babba och Lillemor är två kvinnor med en mycket speciell relation. Lillemor är en framgångsrik och folkkär romanförfattare som även sitter i Akademin och har fått flera Augustpris och så vidare. Det är bara det att det är Babba som i verkligheten skrivit alla böckerna. Babba är tjock, ful, ovårdad, barsk och folkskygg. Lillemor är snygg, elegant, talför och gillar offentlighet - så det får bli hon som blir ansiktet utåt och "vara" författaren. Inkomsterna delar de fifti fifti. Men tänk om hemligheten skulle avslöjas? Vilket bedrägeri, vilken skandal, vilka rubriker! Det är ganska roligt att leka med tanken att denna Lillemor egentligen är Kerstin Ekman själv, likheter finns i massor. Det är befängt att tänka så, med kittlande. Himmel, vilket liv det skull bli...

Kerstin Ekmans roman har mycket glimt i ögat, den är en frisk, rolig och välskriven satir. Boken handlar om vad det innebär att skriva och vem som äger berättelsen, hon driver med författarrollen, kändisskapet, intervjusofforna och hela bokbranschen. Även Akademin får sig en känga. En fråga som Ekman också ställer är den om författarens privatliv vs offentlighet, något som länge har tuggas ganska friskt i medierna (med tanke på t.ex. Knausgård).

Både Babba och Lillemor är starka kvinnor med bestämda åsikter och deras diskussioner går gärna hett till. Med tiden blir de ganska trötta på varandra och på symbiosen, relationen skaver ordentligt. Boken börjar i nuet när en "outgivningsbar" memoarbok dyker upp på ett bokförlag och sedan går man tillbaka i tiden, ända till 50-talet i Uppsala, när hela historien rullas fram för läsaren.

Jag tror att det är omöjligt att inte gilla Grand final i skojarbranschen, så fräck och inelligent som den är. En annorlunda Ekman men det märks att hon måste haft riktigt skojigt när hon skrev boken. Och Katarina Ewerlöfs uppläsning? Kanon, som alltid. Om man läser boken får man både underhållning och något att fundera över.

Romanen är nominerad till Sveriges Radios romanpris 2012.

Andra bokbloggare som också har läst och bloggat om romanen är t.ex. Boktokig, Dagens bok och Annika Koldenius.

Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.