onsdag, december 14, 2011

Det våras för mini novellböcker

Novellix och Brevnoveller är inte längre ensamma när det gäller utgivningen av små novellböcker med endast en novell i varje bok. Nu har även Astor förlag hakat på novelltrenden och gett ut sin första omgång med färgglada små novellhäften.


Astor-serien har inletts nu i december med fem noveller från Spanien: Efter oss syndafloden av Andrés Barba, Slippa se regnet av Nuria Labari, Leken av Elvira NavarroBlanca , La noche sucks av Riestra och Överlevaren av Sònia Hernández. Under nästa år fortsätter utgivningen med ytterligare fem noveller från Italien och fem från Portugal.

Förlagets målsättning är att introducera unga, samtida europeiska författarskap i ett nytt och lättillgängligt format, dvs enskilt utgivna noveller. Sådana har blivit lite av en trend på sistone - men varför inte. Jag gillar att Astor hittar sin nisch genom att publicera noveller av icke svenska författare, vilket är vad både Novellix och Brevnoveller huvudsakligen riktar in sig på, så det finns ett hål att fylla och det är bra. Att deras författare kommer från det icke engelskspråkiga området är även det ett plus i mina ögon.

Jag har tyvärr ännu inte hunnit läsa någon av Astor-novellerna, men alla fem ligger prydligt upplagda på borden bredvid läsfåtöljen. Vilken färg ska jag ta först, hm...