lördag, december 31, 2011

Bokmanias 2011 - en avrundning

2011 var ett bra år för Bokmania, det kan jag gott säga, även om luften och blogginspirationen har gått ur mig lite grann på slutet. Fast bloggtiden gick till läsning i stället, så det blev bra ändå. Jag har läst ungefär 80 böcker i år och det är lite av ett personbästa för det normala brukar vara mellan 60 och 70 lästa titlar.

Mest har jag som vanligt läst romaner (55 st) men novellsamlingar är också välrepresenterade bland titlarna (11 st) och det känns bra med tanke på novellutmaningen som jag hade förra året. På sätt och vis är 2011 novellernas år eftersom små novellböcker har erövrat marknaden och hittat vägen till läsarna. Ordet novellix har också blivit etablerat. Så hurra för novellerna! Själv föredrar jag fortfarande romaner som litterärt format men noveller har onekligen blivit ett fast inslag min läsning. Och de berikar mitt läsande och har kommit för att stanna.

När det gäller den geografiska spridningen på böckerna som jag läst, dominerar Europa (53 st) och Sverige (22). Övriga europäiska länder ser ut så här: Tyskland (7), Frankrike (7), Tjeckien (5), Italien (4), Spanien (2), England (2), Danmark (1), Norge (1), Island (1), Turkiet (1).

På andra plats efter Europa kommer Nordamerika med USA (13 st) och Kanada (2 st). Asien (5) ligger inte så bra till i år och Afrika (1) gör en bottennotering. Slutsats: måste skärpa mig i fråga om Afrika och Asien! Och Sydamerika.

Vilka böcker var bäst då? Oj, det är supersvårt att säga. Jag har läst ovanlingt många bra böcker, verkligen. Så många att en lista på 10 inte kan vara riktigt rättvis. Men okej, en 10-topplista kommer här men observera att böckerna är placerade på listan utan inbördes ordning:

1. Blonde (Joyce Carole Oates)
2. En dåre fri (Beate Grimsrud)
3. Kärlekens historia (Nicole Krauss)
4. Ru (Kim Thúy)
5. Yarden (Kristian Lundberg)
6. En annan stad (Michal Ajvaz)
7. Andningsgunga (Herta Müller)
8. Indignation (Philip Roth)
9. Blad ur höstens arkiv (Bo Carpelan)
10. Dödssynden (Harper Lee)

Det var roligt med bloggserien om tjeckisk litteratur som fick ett bra genomslag och jag tror att jag lyckades inspirera några till lite tjeckiskläsning. Även framöver ska jag bevaka det tjeckiska litteraturfältet lite extra eftersom det känns som att där har jag funnit en naturlig nisch och de boktips jag ger brukar uppskattas.

2011 innebar också att jag som bokbloggare har knutit flera nya kontakter (och befäst de gamla), bland annat tack vare genom att jag var Bokmässans bloggambassadör. Bokmässan i Göteborg var överlägset roligast under det gångna året. Sedan är jag glad över ett påbörjat samarbetet med nätbokhandeln FritzStåhl - då kan jag också passa på att berätta att vi har något riktigt roligt på gång inför 2012. Kontakterna med bokklubben Gondol har också förgyllt min bokbloggartillvaro under året, liksom bokpratet hos föreningen Bullar och Böcker.

Att Bokmania numera finns på facebook har också varit ett klokt drag, fast jag länge var skeptisk till att vara med där. men man är inte sämre än att man kan ändra sig, så idag anser jag att fb är ett ypperligt verktyg för att nå ut med mitt budskap samt ge korta kommentarer om bokditten och bokdatten, upprätthålla kontakter och hålla mig uppdaterad om vad som händer i bokbranschen och i bokbloggarvärlden. Det är bra att kort kunna uppdatera facebook när tiden inte räcker till att skriva ett längre inlägg på bloggen. Till dagens datum är det 178 personer som gillar sidan, helt fantastiskt! Twitter funkar också jättebra, tycker jag, eftersom det tillkommer nya följare hela tiden och det kommer inte att dröja länge förrän de blir hela 500. Wow, och tack alla ni som följer mig på facebook och twitter. Hoppas att ni tänker fortsätta med det för ni sporrar mig och inspirerar.

Och alla ni som läser bloggen - tack ska ni ha, utan er vore mina blygsamma ansträngningar helt meningslösa. Tack!

Slutligen önskar jag er alla ett gott avslut på 2011 och ett gott nytt år 2012. Må vi alla vara friska, glada och lässugna!