onsdag, november 23, 2011

Vår sanna natur

Vår sanna natur - naturfotograferna ser på Sverige med text av Henrik Ekman är det av årets fotopraktverk som bäst fångat mitt intresse. Jag gillar fotoböcker om natruren, särskilt sådana som handlar om en natur jag känner igen och som även har en lättillgänglig och fängslande text med det där lilla extra. Det är fullpott för Vår sanna natur - boken där några av Sveriges främsta naturfotografer har kraftansamlat för att beskriva vårt land. Henrik Ekman, som är ordförande i Naturfotograferna och en känd röst från många naturprogram i tv, står för texten. När jag läser vad han skrivit förstår jag hur lätt det är att tala om sådant som hjärtat är fullt av. Texterna sjuder av ett genuint intresse för naturen, vilket lätt smittar av sig på läsaren. Själv går jag gladeligen rakt in i djurfällan!

Naturfotograferna bildades 1966 och har som största ambition att dokumentera förändringar i naturen och miljön i Sverige. Utan dokumentation blir vi historielösa, det är viktigt att på bild fånga hur älvar, skogar, ängar och berglandskap ser ut för då blir det svårare för diverse exploatörer att ändra på landskapet. Så de gör ett fantastiskt jobb.

Vår sanna natur är en bok som visar den svenska naturens olika ansikten och berättar om varelser som flyger, springer, kryper, krälar, jagar och jagas. Det är lätt att fascineras av mångfalden, man förstår att man inte alls behöver åka till någon avlägsen regnskog för att bli stum av förundran över naturens rikedom. Bilderna och texterna i Vår sanna natur talar till mig eftersom jag på köpet får Sveriges historia sedd genom naturens ögon och det är mycket spännande.

Förutom växter, fåglar, insekter, fiskar och djur som syns på bilderna är det också landskapet som sådant som har en framträdande roll. Henrik Ekman berättar bl.a. om odlings- och industrilandskapets utveckling genom tiderna och det är jätteintressant att läsa om hur fauna och flora förändras genom människans påverkan. Vem tänker exempelvis på vad det en gång fick för konsekvenser att man började använda plåttak vid husbyggen?

Jag gillar bokens uppbyggnad. Resan börjar en dag i mitten på maj för att synliggöra hur olika det ser ut i olika delar av landet vid en given tid på året. Det är häftigt. Sedan fortsätter naturfotografernas och Henrik Ekmans berättelse genom att uppehålla sig vid en typ av landskap åt gången: kusten, skogen, bondlandskap, vattendrag och sjöar, fjällandskap, stadsliv. Drygt 230 sidor med bild och text om små och stora platser i Sverige som man tror att man känner, fast man inte alls gör det.

För mig som boknörd har texterna en egenhet som jag särskild uppskattar, nämligen att det finns citat ur skönlitterära verk av Linné, Lagerlöf, Martinsson, Taube med flera. Det är fint för det skruvar upp värmen i hjärtat lite till.

Jag tycker att Vår sanna natur borde finnas i varje naturälskares hem. Inte bara för att boken är vacker utan också för att den sätter människans agerande och naturens reaktioner i ett självklart sammanhang och på ett lättillgängligt sätt visar på orsak och verkan samtidigt som den ställer frågor inför framtiden.
Köp boken på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.