onsdag, november 02, 2011

Du köper en bok - och bidrar till ett läsprojektNätbokhandlen Fritz och Ståhl har den goda egenskapen att de bryr sig om människors villkor i fattiga delar av världen och eftersom det är böcker som är deras passion handlar deras medverkan om olika läsprojekt. Tidigare donerade Fritz & Ståhl 5000 kronor till ett läsprojekt i Honduras.

Denna gång riktar de sina blickar mot västra Afrika. Där, i Togo och i Benin, pågår studiecirklar vars mål är att utbilda deltagarna (främst fattiga kvinnor) så att de skaffar sig verktyg för att kunna förändra sina liv, t ex kunna hjälpa sina barn med läxor, sätta rätt pris på varor, försvara sina rättigheter och göra sin röst hörd.

Den svenska organisationen ALEF har tagit ansvar för att finansiera studicirklarna i Benin under läsåret 2011-2012. Minst 1000 personer kommer att delta. Studiegrupperna består av 25 deltagare som leds av en person från varje by. Läs mer här.

Läscirkel i Benin
Jag har svårt att tänka mig att någon bokälskare överhuvudtaget skulle kunna anse att läskunnignet och alfabetisering är oviktiga saker att satsa pengar på. Och det bästa av allt, du behöver egentligen inte alls göra något mer än du redan gör idag - dvs handlar dina böcker på nätet. Du kan nämligen stödja med dina bokköp.

Så hädanefter, om och när du handlar böcker på Fritz & Ståhl och använder koden ALEF i kassan bidrar du till att de allra fattigaste i Benin får lära sig att läsa, skriva och räkna. För varje inbunden bok du köper går 5 kr till studiecirklarna.


Bra intiativ, tycker jag.