lördag, oktober 22, 2011

Vad sägs om en dikt rakt in i ditt öra? Podpoesi gör entré!

Ännu en av gångna veckans intressanta lanseringar: www.podpoesi.nu . Podpoesi är en sajt där du kan lyssna på poeter som läser sina egna dikter och det går också att ladda ner sina favoriter i mobilen samt dela dem med andra på facebook eller via e-post. Lite som Spotify, fast dikter.


Målet med denna lovvärda digitala satsning är att hjälpa poesin att nå en större läsekrets genom att göra den lättillgänglig och okonstlad. Att lyssna på en dikt i mobilen eller på datorn när man har en stund över behöver inte vara så mycket annorlunda än att lyssna på en låt. Avdramatisering är ledordet. Lyssna, känna sig för, testa vad man gillar eller inte gillar, svårare än så är det inte. Kostar inget heller.

Bakom satsningen står Bonnierförlagen tillsammans med flera av Sveriges mest tongivande poeter just nu som till exempel Malte Persson, för att nämna en (bakom länken döljer sig hela listan).

Själv är jag ganska dålig på samtida poesi - Malte Persson är egentligen den enda av podpoeterna som jag känner till och vars dikter jag sporadiskt smakat på. Jag köpte inte hans senaste samling Underjorden, det blev liksom inte av, fast jag var nyfiken på den redan när den kom. Nu kan jag lyssna på den och det ska bli roligt. Heja podpoesi!

Fördelen med podpoesi är att man kan, om man vill, köra dagens-dikt-stuket, om än bara för sig själv. Och om man upptäcker en godbit, kan man bjuda andra på den via facebook. Men kom ihåg en viktig regel om du är nybörjare som poesikonsument: Du behöver inte begripa allt, det går att gilla en dikt ändå!

Vad sägs, ska vi testa? Här kommer ett smakprov, dikten Jag ser duvan fly av Malte Persson. Den är fin, tycker jag.