I boken ger Ulrika Kärnborg en känga åt både författarna (de som är och de som skulle vilja), kritikerna och läsarna, men hon gör det alltid med glimten i ögat, det är aldrig meningen att såra någon. Som läsare fattar man direkt om det exempelvis är Haruki Murakami eller Lars Kepler som tjänar som förklaringsexempel, fast deras namn inte nämns, och man drar på mungiporna.
Vad är litteratur? är en blandning av en flummig självhjälpsbok och en allmänt hållen faktabok för gemene man med bok- eller skrivintresse i ämnet "litteratur och hur blir man en författare (alternativ kritiker) och hur går allting egentligen till". Vissa frågor, och svar, är mest bara tramsiga. Om det ingår i formen vet jag inte, men det är mycket möjligt att direktivet varit att vara lättsam. Men många frågor och svar rymmer ett allvar som jag önskar kunde få mer utrymme, men det ges inte. Formen är bunden så in i bomben.
Jag hade i alla fall roligt när jag läste boken, det vore skam att påstå något annat. Men om jag lärde mig något nytt om litteraturen? Nä, det vore också skam att påstå, trots att jag har gjort ganska många understrykningar och anteckningar och twittrade citat som jag fann intressanta (#vadärlitteratur).
Hur ska man då se på den här boken? Möjligen som litteraturvetenskap light, om man vidgar begreppet en smula. Underhållningsvärdet känns betydligt större än fakta- och bildningsvärdet. Så står det också i reklamtexten att det är fråga om "raka, intelligenta och humoristiska svar på omöjliga frågor för dig som är nyfiken".
Här kommer i alla fall tre citat som jag tyckt särskilt mycket om:
- "Det finns de som säger att en författare måste välja mellan att skriva för evigheten eller för marknaden, men genom att göra det valet utesluter författaren på förhand den möjlighet som nästan alla eftersträvar, nämligen att göra båda delarna." (Nr 99)
- "Lyrik är grundformen, prosan överkursen. Lyrik är låten, prosan hårdvaran. Lyriken är marsipanrosen, prosan vaniljkrämen." (Nr 29)
- "Jag gillar att tänka mig litteraturen som en stor damm. Poängen är inte att simma i land så fort man dykt ned i den, utan att stanna i vattnet, att som Keats en gång beskrev det, njuta av dess förnimmelse och uppleva det. Innesluten i språket och bortom det." (Nr 101)
Om du vill köpa boken kan du göra det direkt hos förlaget som faktiskt är först ute med att introducera ett nytt sätt att beställa böcker på - via ett sms. Om du vill köpa Vad är litteratur? sms:ar du koden litteratur150kr. Numret är 72 120. Boken kommer till din hemadress inom en vecka och kostnaden dras på din mobilräkning. Frakten ingår i priset. Det är ju smart, ju!