torsdag, oktober 13, 2011

Två barnboksnyheter med genus- och mångfaldsperspektiv

När jag var på Bokmässan i september träffade jag Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist som skriver, illustrerar och på eget förlag publicerar fantasifulla barnböcker med genus- och mångfaldsperspektiv. Jag gillar deras utgivning eftersom den utmanar traditionella könsroller och familjemönster och barnen i böckerna får alltid vara sig själva.Med mig hem fick jag två boknyheter för de allra minsta och lite större barnen: Junior vill ha syskon (2-6 år) och Måste ha monster (4-8 år).

Junior vill ha syskon är tredje delen i serien om giraffpapporna Jösta och Johan och deras adoptivdotter krokodilen Junior. Jag recenserade de tidigare böckerna här och här. Bok nummer tre handlar om att Junior helst av allt vill få en lillasyster, men.... hur ska det gå till den här gången? Jag kan lugna er med att det löser sig, nu också. Det blir en lillasyster, med lååååång hals som sig bör.

Måste ha monster handlar om lilla Moni som inte vill äta mat, trots att hennes mammor anstränger sig hur mycket som helst blir det alltid besvärligt när hon ska äta. Tills den dag hon upptäcker att det bor monster under sängen och att de är smaskens. Hon börjar äta upp dem, den lilla tuffingen! Monster blir favoriträtten.

Båda utgåvorna är en kombinerad bok och cd och skivorna innehåller såväl en "vanlig" version som en godnattsversion i lugnare tempo. Texterna är rimmade och precis som tidigare gör sig rimmen bäst i Anettes egen uppläsning. Själv kanske man behöver läsa sagorna högt några gånger för att få orden och rimmen att ligga rätt i munnen, så att säga. Illustrationerna är som alltid tidigare helt underbara.

Nu måste jag snarast se till att båda böckerna kommer fram till sin rättmätiga läsarinna - en fyraåring vid namn Linea. Hoppas hon blir glad. Så vitt jag vet gillar hon giraffböckerna jättemycket.