söndag, oktober 16, 2011

Nordisk läsutmaning

Bokbloggare är som bekannt überförtjusta i läsutmaningar - att de på personlig nivå (gäller mig) inte alltid fullföljs är en annan sak, det viktiga är att försöka hänga med och något läst blir det ju alltid. Det finns dock en stor drivmotor för att läsa extra målmedvetet böcker från ett visst område och den drivmotorn heter Bokmässan. Så redan nu, tre veckor efter att årets Bokmässa avslutades, är bokbloggarmaffian igång med att köra igång en nordisk läsutmaning. Bokmässan 2012 har nordisk litteratur som tema, så det är därför.

Dantes bibliotek står bakom en lagom "besvärlig" variant som känns som att den kan jag utan omsvep gå med på. Man håller sig till ett land och en bok i månaden med start i november och boktitlarna är helt valfria. Det är bra, tycker jag, att få välja böckerna själv.

Norge, Danmark, Finland och Island ska få två böcker var under perioden november - september och de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland får en bok var. Svensk litteratur läser man liksom ändå, den behöver inte stödjas med en läsutmaning. Tidsschemat är följande:

November: Finland
December: Island
Januari: Färöarna
Februari: Danmark
Mars: Norge
April: Åland
Maj: Finland
Juni: Island
Juli: Grönland
Augusti: Norge
September: Danmark

Eftersom jag anser mig ha läst ganska många böcker skrivna av norska, danska, isländska och/eller finska författare (jag ska göra en inventering i ett senare inlägg, läsdagböckerna är redan framplockade och bokhyllan kontrollerad) men har däremot aldrig läst någon bok skriven av en författare som kommer från de självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland så gissar jag att det är dem jag kommer att fokusera på. Det blir kärnan i den nordiska läsutmaningen för mig själv. Om och när jag klämmer in en ny isländs, norsk, dansk eller finsk författare blir det lite bonus. Tre böcker allt som allt ska således kvoteras in i min läsplan. Plus 2-3 titlar från de stora nordiska länderna som redan ligger i min läshög och väntar på sin tur, oavsett vad nästa Bokmässa handlar om eller inte handlar om.

Perfekt! Lättare kan det inte bli att läsutmana sig själv när man vet hur usel man normalt är på att komma i mål med dylika tidsfördriv. Pepp, pepp, pepp!

Och du? Har du också nappat på den nordiska läsutmaningen?