måndag, oktober 31, 2011

Indignation

Indignation - ett ord som betyder harm, vrede, upprördhet. Ett vackert ord. Det är också en roman av Philip Roth. När jag var klar med Indignation, när sista sidan var utläst, hade jag bara ett ord i huvudet, nämligen ett WOW! Så lyder således den korta versionen av recensionen. Wow! Jag överdriver inte, det här är en av årets största läsupplevelser för mig och den förblir oförglömlig.

Indignation, Roths senaste roman på svenska (i översättning av Nancy Westman), handlar om intelligente och känslosamme Markus. Han är 19 år gammal och död, dödad i Koreakriget. Året är 1951 och Markus berättar om en kedja av "regler" och sedvänjor som lade grunden till ett antal missöden och ödesdigra beslut som sedan ledde ända fram till hans död vid nitton års ålder. Det är den döde Markus som är jaget i boken, ett ganska ovanligt tillvägagångssätt att berätta en historia, men mycket effektivt och mycket spännande. Det finns ingen bitterhet i berättandet, bara indignation och möjligen en smula ungdomlig förvåning över hur livet kan svänga.

Kedjan med händelser som slutligen leder till Markus död i Koreakriget börjar oskyldigt med ett bråk med pappan och en flykt från Newark i New Jersey till ett college i Ohio. Målet är att komma så långt bort som möjligt från sin tjatige och ängslige far.

Tiden i Ohio blir inte lång men intensiv. Den rymmer olycklig kärlek och ett sexuellt uppvaknande tillsammans med en djupt trasig flicka, intellektuellt motstånd mot skolans traditioner och längtan efter att duga och bli respekterad för den man är. Det begås misstag, det lärs bittra läxor.

Ohiotiden blir livets hårda skola för Markus, denne begåvade pojke som endast skördar högsta betyg. Om han bara kunde hålla käften och inrätta sig i ledet utan att ifrågasätta, då hade han kunnat klara sig. För varje övertramp och ny erfarenhet rör han sig tvärtom mot sin ohyggliga död, tills ingen utväg längre finns. Som läsare kan man inget göra.

Detta att man från början vet att han kommer att dö, att han redan är död, det är så starkt. Det gör också att man som läsare blir smärtsamt medveten om alla små och stora milstolpar längs Markus väg.

Sammantaget uppfattar jag boken som en kraftig kritik mot gammaldags collegetraditioner som bygger på hierarki, straff och religiöst dravell. Men i ännu högre grad är Indignation ett förbannat vrål mot allt vad krig står för. Det meningslösa med ett krig, inte minst just Koreakriget. Det är en antikrigstext som biter sig fast och där USA får sina fiskar varma.

Indignation är sannerligenen en roman i nobelprisklass. Läs den, var inte rädd för mörkret i berättelsen. Philip Roth behärskar nämligen även konsten att balansera det sorgliga med humor och ett flertal dråpliga händelser. Markus är en hormonstinn nittonåring inhyst i ett hus med hundratals lika hormonstinna tonåringar så det är klart att det ibland blir kul också.

Lyssna: Bok: Indignation (2011)


Boken finns att köpa hos t.ex. Fritz & Ståhl, Bokus eller AdLibris.