onsdag, oktober 12, 2011

Frihet

Jag läser första meningen - och blir fångad. Efter första stycket anar jag att jag kommer att sluka boken. Efter första kapitlet finns det inte minsta tvivel om saken. Det är romanen Frihet av Jonathan Franzen jag pratar om.

Jonathan Franzen (1959) har sedan genombrottet med romanen Tillrättalägganden för tio år sedan blivit en av USA:s största och mest omtalade författare - en som vågat tacka nej till Oprah Winfrey, hamnat på Times omslag och blivit inbjuden till Vita huset.
Romanen kom ut i USA 2010 och kallas redan för en modern klassiker, alla verkar ha läst den, förmodligen för att den skärskådar det amerikanska medelklasslivet så som ingen annan skönlitterär bok hittills har gjort. Och nu har den kommit på svenska, i översättning av Rebecca Alsberg.


I berättelsens centrum står makarna Patty och Walter samt deras barn Jessica och Joey och i grunden handlar boken om medelklassfamiljen Berglunds uppkomst och fall. Patty och Walter är utbildade och medvetna medborgare, alltid närvarande som föräldrar när barnen var små. De anstränger sig för att dra sitt strå till stacken: sopsorterar, betalar skatt och intresserar sig för politik och miljöfrågor. Så länge barnen bor hemma är allt frid och fröjd men när de lämnar boet växer sig skuggorna i Pattys och Walters förhållande allt större och mörkare. De älskar varandra, har alltid gjort det, men vållar ändå dagligen varandra mycket smärta. Och barnen har blivit främlingar.


Hemmafrun Patty börjar tycka synd om sig själv för att hon plötsligt är för fri, det kommer en tid präglad av fylla, depression och självömkan. I Pattylandet blir alla upptänkliga misstag gjorda och det egna skuldbeläggandet kommer som ett brev på posten. I Pattys romanfigur gör Franzen en fantastisk djupdykning i olika sinnesstämningars gruvschakt.
Hur är det då med Walter? Innan han ”gick med i medelklassen”, blev demokrat och en blödig miljökämpe med stort fågelintresse var han en svenskättad landsbygdspojke med taskig uppväxt. Ändå vill det sig inte bättre till slut än att hans son blir republikan och själv råkar han hamna i den smutsiga kolindustrin.

Jonathan Franzens intention med boken är att ge bilden av den amerikanska medelklassen som i hans ögon utgör ”stöttepelaren för alla jordens ekonomier”. Medelklassen står för tillväxten i världen och tillväxt är själva poängen med kapitalismen, på samma sätt som frihet. Synd bara att medelklasslivet tär så mycket på jordens resurser att tillväxten förvandlas till en cancersvulst i mänsklighetens ansikte. Och friheten? Kanske är inte heller den endast av godo. Eller som Walter uttrycker det: ”Folk kom till det här landet antingen för pengarnas skull eller för frihetens. Om man inte har några pengar håller man fast vid sin frihet ännu mer förbittrat. Även om rökning dödar, även om man inte har råd att ge sina barn mat, även om ungarna mejas ner på gatan av galningar med stridsvapen. Man kanske är fattig, men det enda ingen kan ta ifrån en är friheten att sumpa sitt eget liv om man vill.”


Titeln är ingen slump. Franzen vänder och vrider på frihetsbegreppet, berättelsen är byggd kring det och resonemanget är intressant. Vi gör våra val för att vi kan, även om friheten att välja störtar oss i fördärvet ibland. Alla personer i Franzens bok gör sina val, vare sig det gäller sättet att tjäna sina pengar på, vilken kvinna man vill tillbringa natten med eller friheten att avsäga sig ansvaret som medborgare. Bara man är beredd på konsekvenserna och villig att betala priset.


Alla i familjen Berglund kommer till tals. Även om fokus ligger på konflikter på familje- och individnivå skildrar Franzen berglundarnas liv med det nutida amerikanska samhället som fond. Allt finns där: 11 september, Irakkriget och Afghanistan, klimatkrisen, valet av Obama som president. Det globala och nationella och det individuella förenar sig i berättelsen.


Frihet är en intelligent bladvändare till roman, en på alla sätt fantastisk bok som bränner till både i hjärnan och i hjärtat.



(Den här recensionen var ursprungligen skriven åt Eskilstuna Kuriren där den publicerades 2011-09-27. Här på bloggen återges texten i sin helhet med tidningens samtycke.)



Boken finns att köpa på FritzStåhl, Bokus eller AdLibris.

Lyssna: Bok: Frihet (2010)