måndag, oktober 17, 2011

Augustprisnomineringar 2011

Idag släpptes namnen på de nominerade till Augustpriset 2011. Eftersom priset omfattar svensk skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur är listan med alla (18) namnen ganska lång och därför begränsar jag mig till att endast rapportera om nomineringarna i den skönlitterära klassen. För att se hela listan (inklusive bokpresentationer) klicka på länken ovan.

Augustpridet 2011 i kategori årets bästa svenska skönlitterära bok för vuxna kommer att gå till någon av dessa författare:

Tomas Bannerhed: Korparna
Sören Bondeson: En kubikmeter jord
Carolina Fredriksson: Flod
Eva-Marie Liffner: Lacrimosa
Bengt Ohlsson: Rekviem för John Cummings
Amanda Svensson: Välkommen till den här världenPrisutdelningen sker vid Augustgalan måndagen den 21 november 2011. Priset består förutom äran av en bronsstatyett och 100 000 kronor till var och en av vinnarna.

Tyvärr måste jag erkänna att jag generellt aldrig har varit så dåligt insatt i vad de nominerade böckerna står för något som i år. Viss har jag hört talas mycket om Bengt Ohlssons roman och ganska mycket om Amanda Svenssons liksom om Tomas Bannerheds, men jag har inte ens hållit någon av böckerna i handen. Jag har nog också hört nämnas Flod och Lacrimosa i något sammanhang. En kubikmeter jord som är en diktsamling är fullständigt okänd för mig.

Så frågan är: Vad gör jag nu? Vilken av böckerna ska jag kasta mig över så fort som möjligt? Spontant känner jag mest för Välkommen till den här världen och Lacrimosa.

Du kanske har bättre koll på de nominerade böckerna och kan ge mig lite tips och synpunkter på vilken jag borde satsa på att läsa?