lördag, oktober 22, 2011

Akademibokhandeln och Bokus satsar stort på e-böcker

Under den gångna veckan lanserade paret Akademibokhandeln & Bokus www.dito.se. Enligt reklamen är Dito ett nytt och enkelt sätt att läsa och köpa e-böcker och ljudböcker genom att samla allt på ett ställe. Vad är då "allt"? Jo, på e-bokhandeln Dito finns både e-böcker, mp3-böcker att ladda ner och läsplattor att köpa samt boktips och hjälp att komma igång. Självklart finns även appar för iPhone, iPad och Android tillgängliga direkt på sidan. Här hänger verkligen allt ihop och det tycker jag är bra.

Utbudet är baserat på Akademibokhandelns och Bokus sortiment och innehåller flera tusen titlar, än så länge främst svenska men även engelska. Det engelska sortimentet är ännu inte utbyggt fullt ut.

I Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund finns även fysiska butiker som en del av Akademibokhandeln.

Jag tycker att det är jättebra att det börjar statsas på att utveckla och utvidga den svenska e-boksmarknaden så att fler får upp ögonen för e-bokens och ljudbokens fördelar som alternativ.

Jag anser inte att e-boken kan tränga ut pappersboken, det är ett scenario som jag inte kan föreställa mig, men själv ser jag som sagt vissa fördelar när man vill ha alternativ till pappersböcker - på resor, i sängen innan man somnar, slippa ha en tjock bok i handväskan...

När det gäller ljudböcker är de ju oslagbara för människor som av olika anledningar inte kan läsa en tryckt text men också för de som vill läsa med öronen när det inte passar sig att läsa på vanligt sätt så som vid bil- och bokresor, vid promenader eller vid städning.

När det gäller Dito-satsningen blir det intressant att se AdLibris svar på tal. Enligt det jag hört planerar de inte en liknande sepparat satsning utan tänker snarare utveckla e-bokshandeln på sin ordinarie AdLibris-plats.

För övrigt väntar jag otåligt på att min första läsplatta ska levereras, det är sagt i slutet av oktober. Nästa vecka alltså. Ska bli så spännande. Att läsa e-böcker i iPhonen fungerar bra men inte helt utan anmärkningar. Därför vill jag ha en läsplatta.