torsdag, september 01, 2011

Två nya spännande författare från området kring Svarta havet

Jag har precis läst ut romanen Bastarden från Istanbul, en bok som är skriven av den turkiska samtidsförfattarinnan Elif Shafak. Det är den allra första titeln från det nystartade bokförlaget 2244 och den har funnits på bokdiskarna i knappt två veckor. Min spontana reaktion när det gäller omdömet är att om förlaget i fortsättningen kommer att hålla samma litterära kvalité och berättarstyrka hos sina böcker, kan vi som vet att uppskatta litteratur från språkområden fjärran det anglosaxiska skatta oss lyckliga. Jag kommer självklart att skriva mer ingående om Bastarden från Istanbul i ett eget inlägg, så ge dig till tåls om du är nyfiken att veta mer om boken och varför jag har uppskattat den. (Nu finns recensionen här.)

För närvarande lanserar bokförlaget 2244 en ny roman, denna gång av en rumänska. Hon heter Ioana Pãrvulescu och boken i fråga har titeln Livet börjar på fredag. Enligt ett pressmeddelande är boken präglad av finstämd nostalgi över mindre brutala tider än vår och handlar lika mycket om det förflutna som om framtiden. Jag tycker att det verkar spännande med en handling där tidsgränser suddas ut eller går in i varandra. Informationstexten till boken (klicka på titellänken) väcker min nyfikenhet, det gör den faktiskt.

Ioana Pãrvulescu kommer också vara närvarande på Bokmässan där hon ska delta i två seminarier. Något att boka in kanske?

Det är en annan sak som jag också vill beröma bokförlaget 2244 för och det är att de satsar på kvinnliga författare. En turkiska och en rumänska, det är jättebra!