När jag passerade Bokförlaget Langenskiölds monter fastnade min blick på rader med böcker som alla var prydda med ett frågetecken. Det var böcker i vad är-serien. Det är en serie som innehåller ett flertal böcker skrivna efter Ernst Billgrens originalidé som går ut på att författaren ställer hundra frågor som han själv besvarar dels med ett kort svar, dels med ett långt.
Nu finns det även Vad är litteratur och hundra andra jätteviktiga frågor av Ulrika Kärnborg och jag är så klart mest nyfiken på just den. Därför passade jag också på att lyssna på Ulrika Kärnborg när hon gästade Litteraturscenen på Bokmässan på söndag förmiddag. Kan man svara på vad litteratur är överhuvudtaget?
Ulrika berättade att mycket i boken handlar om kreativitet och skapande och hon kallade den lite skämtsamt för en självhjälpsbok.
Här kommer ett axplock ur anteckningarna som jag gjorde under Ulrika Kärnborgs framträdande.
- Hon betraktar litteratur som en fantastisk lyx, både att läsa och att skriva den.
- Litteratur är både det läsaren får i handen och författarens skapande arbete.
- En ny form av litteratur är bloggar, eftersom de experimenterar med formen väldigt mycket. Personligen blev jag varm i hjärtat när jag hörde henne tala så uppskattande om bokbloggare så som hon faktiskt gjorde. Jätteroligt att höra!
- Jag blev dock förvånad när hon sa att hon tycker att böcker i Sverige är enormt billiga. För det håller jag inte med om, förstås. Men hon motiverade det med att de låga priserna har orsakat en urholkning av marknaden och pappersboken har blivit en produkt som bokförlagen är tvungna att tjäna så mycket pengar som möjligt på och då satsar de helst på titlar som säljer i stället för att våga ta risker. Lösningen som Ulrika Kärnborg förespråkar är fasta bokpriser.
- När det gäller pappersbokens vara eller icke vara som fysisk tingest sa hon att hon tycker att pappersboken är oöverträffbar i många olika sammanhang och att hon därför inte tror på att den håller på att försvinna. Det känns tryggt, tycker jag. Sedan sa hon att boken är en organism - därav människors intresse för vackra böcker och vackra omslag. Ett vackert skal plus ett innehåll = "riktig" bok.
- En rolig sak som hon berättade var att hon gillar att träffa riktiga boknördar, alltså människor som har huset fullt med böcker och som har läst det mesta. Hon berättade också om det hon anser vara speciellt med Sverige - nämligen att det finns så många läsande människor. Och det enligt henne beror på den fantastiska läs- och folkbildningstradition som finns här i landet. Hon sa att det är uppfriskande med människor som knappt vill göra annat än att dricka kaffe och prata böcker.
- Med tanke på föregående uttryckte hon en stark förhoppning om att läsandet inte kommer att försvinna från Sverige.
Ulrika Kärnborg på Litteraturscenen |
Vad menar hon då med litteratur? Jo, med litteratur menar hon mest sådant som är konst, alltså inte kockböcker eller hundböcker eller liknande. Det krävs en annan sorts möda vid skapande av litteratur. Litteratur blir inte till bara man sätter sig ner och skriver något. En extra konstnärlig ansträngning behövs, sa hon. Och kan man väl hålla med om, inte sant.
På tåget hem från Göteborg började jag läsa lite smått i boken Vad är litteratur? och första intrycket var lättsamt blandat med ett visst mått av allvar, luftigt. Hann fram till frågan nummer 45, så jag återkommer angående boken när jag läst klart... och tänkt lite.