fredag, september 23, 2011

Min Bokmässa fredag 1: "Livet börjar på fredag"

Vad är det för dag idag? Just det, fredag. Då passar det väl bra att lyssna på presentation av en bok som så passande heter Livet börjar på fredag. Obs! Ingen livsåskådningsbok det här. Det är en roman, skriven av den rumänska författarinnan Ioana Parvulescu. Hon pratade om den på Internationella scenen kl 11 idag och jag och Sara från Hermia Sayes var där. Efteråt såg jag även Magnus från A Fraction of the Web och han berättade att han redan hunnit halvvägs i Parvulescus roman - och att den är ungefär så bra som man tror.

Ioana Parvulescu var mycket tacksam mot bokförlaget 2244 som är det första bokförlag överhuvudtaget som vågat satsa på att översätta hennes skönlitterära debut Livet börjar på fredag. Parvulescu skriver på rumänska. Hur många samtida rumänska författare utgivna på svenska kan du räkna upp? Nej, just det, ingen. (Eller?) Så därför tycker jag i alla fall att hon och  hennes bok är spännande.

Livet börjar på fredag utspelar sig i Bukarest på 1890-talet när staden var en betydande östeuropäisk kulturmetropol och kallades för Paris lillasyster. Det är ju hur häftigt som helt, tycker jag! För mig svindlar tanken när jag tänker hur det skulle kunna varit med Bukarest om inte Ceausescu hade kommit så småningom.

Under sitt framträdande berättar Parvulescu att boken sjuder av individuella krafter och personligheter och att hon har försökt att skapa ett sanningsenligt tvärsnitt av det dåtida samhället i Rumänien och i Bukarest. Det lockar mig. Jag gillar att läsa böcker om platser och tidsskeden som jag från början inte vet så mycket om.

Hon berättar också att hon skrev boken på endast tre månader, att det var en magisk och närmast mirakulös upplevelse. Ändå är boken byggd som ett urverk, säger hon. Strukturen är noga genomtänkt, personerna är många.

Samtalet med Parvulescu handlade också om hennes skrivande i stort och om hennes syn på vad en bra bok är, till exempel. Hon menar att många författare av idag glömmer lätt bort att en bok måste vara levande och att den måste befolkas av personer som känns levande för läsaren. Som läsare ska man känna att om man skulle råka träffa personen på stan så skulle man vilja prata med henne eller honom. Och en bra bok är enligt henne en sådan som förvandlar läsaren (och författaren) på vägen. man blir liksom en annan efteråt. Det är en tanke som tilltalar mig.

Om jag var sugen på att läsa Livet börjar på fredag redan innan, så är jag det definitivt nu.