lördag, september 17, 2011

Excess - ett bokformat med minimal volym och maximal läsbarhet

I dagarna lanserar Pocketförlaget ett nytt bokformat som påstås vara helt revolutionerande. Hur och på vilket sätt? undrar säkert den traditionelle pappersbokläsaren. Jo, genom att kombinera lätthet, varaktighet och bekvämlighet. Minimal volym och maximal läsbarhet är ledstjärnan. Excess, som bokformatet kallas, kommer ursprungligen från Holland och lanseras nu i Sverige.

Det nya bokformatet är verkligen annorlunda mot vad man är van vid. Storleken på boken är endast 8 x 12 cm men eftersom man läser boken på höjden i stället för på bredden kan textstorleken vara samma som i en inbunden bok. Det är helt klart en fördel, tycker jag. Dessutom är pappret tunnt och exklusivt, vilket underlättar bläddrandet med hjälp av bara en hand och boken blir inte heller så tjock om den har många sidor. Inte så dumt det heller.

En annan fördel med excess-böcker ska vara deras livslängd. Eftersom de är tillverkade med trådbunden rygg (och alltså inte limmade) borde de hålla bättre än vanliga pocketböcker.

Pocketförlaget är först i Sverige med excess-böcker, i skrivande stund finns det sex titlar tillgängliga.

Här kan du se en film om det nya sättet att läsa pappersböcker:

2 kommentarer:

Jenny B sa...

När jag var i Tyskland i somras såg jag böcker i flera olika format, bland annat ett som liknar detta. Några av dem såg lyxiga och tilldragande ut, och frestade mig mycket. Jag tror att det är en bra idé att ge ut böcker i flera olika former, för ett format kan kännas helt rätt för någon medan en annan föredrar ett annat. Fast själv köpte jag till sist bara (tio) konventionella pocketböcker och var nöjd med det.

yanmaneee sa...

coach outlet store
yeezy
air max 95
air max 95
curry shoes
kd 11
balenciaga sneakers
vans shoes
michael kors outlet
adidas gazelle