onsdag, september 28, 2011

Ett avslutande inlägg om Bokmässan 2011

Idag är det onsadg och det känns tydligt i kroppen (fortfarande värkande axlar) och i huvudet (ännu inte på skaft) att föregående helg inte alls var någon vanlig helg. Herregud så uppspeedad jag var från torsdag till söndag. Igår kväll slocknade jag före klockan tio och idag, som är min lediga dag, sov jag i över en timme efter lunch. Helt slut, alltså. Men nu, när jag har fått rejält med kaffe i mig, känner jag att boksmällan är över. Jag har nog hunnit smälta alla intryck och längtar redan efter nya bokrelaterade utmaningar samt efter att börja läsa alla böckerna som jag fick med mig hem från Göteborg. Och, tro det eller ej, jag längtar redan till 2012. Presentkortet till en 4-dagars biljett 2012 som jag fick av Bokmässan är i trygt förvar och gör att jag ser med tillförsikt på mitt framtida bokliv.


Årets Bokmässa var min tredje men samtidigt den första som jag upplevde i i dagarna fyra. Vilken grej, vilken bokfest! Så himla roligt! Efter årets upplaga känner jag mig också som fullfjädrad bokmässeproffs, eftersom jag:
  • slutligen hittade obehindrat på plan 2 och ganska hyfsat även på själva mässgolvet
  • använde flitigt bokmässeappen - den i kombination med min mobilkalender var ovärderlig för planeringen av seminarier, scenprogram och mingel
  • twittrade vart jag än gick (#bokmassa)
  • lokaliserade montrar med gratis kaffe (inte bara gratis, utan gott också - mycket viktigt)
  • lokaliserade toaletter utan köer (eller bara korta köer när det var som värst)
  • åt den berömda räkmackan, om än bara en gång.
En stor fördel var att vi som var Bokmässans bloggambassadörer hade tillgång till ett eget bokbloggarrum på Bokmässan samt till wifi. Med den servicen var det lätt att blogga, twittra och facebooka om allt man sett och hört och upplevt på bokmässan medan det var färskt. Det var också skönt att kunna dra sig undan allt ståhej ibland, vila benen och lägga ifrån sig bokpackningen som hade en viss förmåga att växa till sig allt eftersom dagarna framskred. (Är du bokbloggare och vill bli bokmässeambassadör 2012?)

En annan bra sak med bokbloggarrummet var möjligheten att träffa många andra bokbloggare. I lördags bjöd vi också till ett mingel och det var mycket trevligt. Många kom.

Något som står klart i och med årets bokmässa är att bokbloggare har fått ett definitivt erkännande, vilket jag så klart tycker är jätteroligt. Dels lyfte Bokmässan fram oss som sina "digitala medarbetare", dels blev vi bjudna på mingel hos ett flertal mindre bokförlag. Själv besökte jag Thorén & Lindskog, Printz Publishing, Novellix, A Nice Noise, Sekwa och Elisabeth Grate och så var jag på en finmiddag hos Forma Books. Det blev en del vin men framför allt många boksamtal i trevligt sällskap.

Även vissa litteraturmänniskor (t.ex. Ulrika Kärnborg) talade varmt om bokbloggare som en självklar och positiv faktor att räkna med. När det gäller bokbloggarnas digitala närvaro på Bokmässan har Karin skrivit en utvärdering.

Vad finns det mer att tillägga? Förmodligen var detta allt. Bokmässan 2011 är slut, länge leve Bokmässan 2012!

Jo, den 8 oktober börjar UR sända ett sextiotal inspelade seminarier i Kunskapskanalen, därefter hamnar programmen på UR:s hemsida. Håll utkik här, för det ska jag göra. Problemet med Bokmässan är nämligen att man inte hinner gå på allt, hur mycket man än skulle vilja.