Årets Bokmässa var min tredje men samtidigt den första som jag upplevde i i dagarna fyra. Vilken grej, vilken bokfest! Så himla roligt! Efter årets upplaga känner jag mig också som fullfjädrad bokmässeproffs, eftersom jag:
- slutligen hittade obehindrat på plan 2 och ganska hyfsat även på själva mässgolvet
- använde flitigt bokmässeappen - den i kombination med min mobilkalender var ovärderlig för planeringen av seminarier, scenprogram och mingel
- twittrade vart jag än gick (#bokmassa)
- lokaliserade montrar med gratis kaffe (inte bara gratis, utan gott också - mycket viktigt)
- lokaliserade toaletter utan köer (eller bara korta köer när det var som värst)
- åt den berömda räkmackan, om än bara en gång.
En annan bra sak med bokbloggarrummet var möjligheten att träffa många andra bokbloggare. I lördags bjöd vi också till ett mingel och det var mycket trevligt. Många kom.
Något som står klart i och med årets bokmässa är att bokbloggare har fått ett definitivt erkännande, vilket jag så klart tycker är jätteroligt. Dels lyfte Bokmässan fram oss som sina "digitala medarbetare", dels blev vi bjudna på mingel hos ett flertal mindre bokförlag. Själv besökte jag Thorén & Lindskog, Printz Publishing, Novellix, A Nice Noise, Sekwa och Elisabeth Grate och så var jag på en finmiddag hos Forma Books. Det blev en del vin men framför allt många boksamtal i trevligt sällskap.
Även vissa litteraturmänniskor (t.ex. Ulrika Kärnborg) talade varmt om bokbloggare som en självklar och positiv faktor att räkna med. När det gäller bokbloggarnas digitala närvaro på Bokmässan har Karin skrivit en utvärdering.
Vad finns det mer att tillägga? Förmodligen var detta allt. Bokmässan 2011 är slut, länge leve Bokmässan 2012!
Jo, den 8 oktober börjar UR sända ett sextiotal inspelade seminarier i Kunskapskanalen, därefter hamnar programmen på UR:s hemsida. Håll utkik här, för det ska jag göra. Problemet med Bokmässan är nämligen att man inte hinner gå på allt, hur mycket man än skulle vilja.