fredag, september 09, 2011

En läsplatta är beställd

Först trodde jag att jag skulle klara mig med bara ajfånen som "läsplatta" men icke. Så fort man (läs "jag") blir varm i kläderna med en grej vill man (läs "jag" här också) ha mer. Det måste vara nåt konstigt med det mänskliga psyket.

Det går att läsa e-böcker på iPhone, visst gör det det. Funkar hur bra som helst men i längden blir det för smått, särskilt när boken är i pdf-format. Då går det inte att ändra inställningar för teckenstorlek och läsningen blir minst sagt obekväm. Ett i-landsproblem av värsta sorten!

Sedan, det måste jag nog erkänna, är jag lite prylgalen också. Har jag en gång fått i skallen att jag "behöver" en läsplatta tar det inte många dagar från tanke till handling. Och nu har jag alltså beställt en Sony PRS-T1. Den finns ännu inte i handeln, leveransen kommer att ske i oktober. Jag fick lite vägledning på twitter, vilket var jättebra inför valet av manicken. Svårt att veta annars vad man ska tänka på när man är ovan vid en pryl av det här slaget. Ett stort tack till alla behjälpliga twittervänner!

Innan jag beställde läsplattan på nätet tog jag en rundtur till några elektronikaffärer och varuhus i staden där jag bor men det var ett fiasko. Inte i någon av butikerna visste personalen vad jag menade när jag sa ordet "läsplatta". De bara stirrade på mig och antagligen undrade från vilken konstig planet jag kom ifrån. Jag frågade bl.a. på Expert och PhoneHouse. Mysko.

Varför bestämde jag mig så hastigt och lustigt för att att skaffa en läsplatta? Jo, jag kom nämligen på en fördel som är så enkel och uppenbar att det är pinsamt att jag kom på den först alldeles nyligen. Lova att inte skratta åt mig, ok? Jag är lite trög ibland. Det jag kom på var att jag lättsomenplätt kan beställa tjeckiska e-böcker från Tjeckien. Ha! Och när jag fattade detta uppenbara, blev jag eld och lågor. Nästa tanke: om jag ska läsa e-böcker mera regelbundet måste jag ha en riktig läsplatta. ÖSå har det alltså gått till. Nu väntar jag på leveransen.

Har du en läsplatta och hur nöjd är du med den i så fall?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kan knappt tro det är sant; att de inte hade en aning där du var och frågade... Hoppas du blir nöjd med läsplattan när den kommer.

Monika sa...

Jag skulle så gärna vilja att jag vill ha en läsplatta, det finns ju oändliga fördelar. Som att man inte behöver så mycket fysiskt utrymme för böckerna. Men jag vill ju ha en pappersbok att bläddra i...

Du får ju skriva och berätta vad du tyckte om den sedan, kanske behöver jag bara en liten knuff :)

Anita sa...

Har kun papirbøker. Men har forsøkt å lese e-bøker på min HTC desire telefon. Det blir spennende å følge med på dine erfaringer med e-bøker etterhvert!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Fortsättning följer, ni kan vara lugna :-)

Corny sa...

Det är lika illa med kunskaperna idag... eller ja igår. Frågade på Elgiganten efter läsplatta, fick en undrande min tillbaka varpå jag förtydligade med "för att läsa e-böcker på" och blev då glatt hänvisad upp för trappan till vänster. Jodå där fanns det plattor. Surfplattor... frågade på nytt om hjälp och fick då veta att nä det hade dom inte. Blev i alla fall hänvisad till andra butiker som säljer läsplattor...

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Det är inte klokt! Obegripligt.