lördag, september 17, 2011

En efterlängtad fortsättning är här

Förra året läste jag romanen Himmel och helvete av den isländske författaren Jón Kalman Stefánsson och tyckte mycket om den, liksom hans föregående bok Sommarljus, och sen kommer natten. Det har räckt för mig med endast två böcker av Stefánsson för att jag skulle klassa honom som en av mina favoritförfattare. Han skriver nämligen otroligt fina historier med det isländska landskapet som scen och på ett språk som i mina öron klingar alldeles himmelskt.

Eftersom Himmel och helvete från början var tänkt som första (om än fristående) delen i en planerad trillogi, har jag sedan dess längtat efter tvåan. Den heter Änglarnas sorg och utkommer i oktober.

Det är också roligt att Stefánsson precis har fått 2011-års P O Enquists pris. Juryns motivering lyder som följer:

"Jón Kalman Stefánssons roman handlar om pojken som befinner sig mellan himmel och helvete, liv och död, kärlek och sorg, havet och bergen. Det är både magnifikt och magiskt. En berättelse som gör stor litteratur av livet, och ger nytt liv till litteraturen."


Gissa också om jag är glad över tanken på ett litet bokpaket som är på väg till mig från förlaget och som innehåller inte bara Änglarnas sorg, utan två böcker till: Black Bazar av Alain Mabanckou samt novellsamlingen Rika flickor av Silke Scheuermann.