lördag, augusti 20, 2011

Vilken teater!

Vilken teater! av den tyske författaren Siegfried Lenz är den andra boken av honom som jag har läst. Den fösta var Tyst minut som jag var mycket begeistrat över (se recensionen) och därför var steget till att även läsa Vilken teater! mycket kort. Tyst minut gav ju mersmak.

Vilken teater! är en komisk kortroman om livet, konsten, ångesten och vänskapen: "De sorgsna måste hålla ihop, de är bestämda för varandra", säger en av huvudpersonerna i boken.

Handlingen går ut på att en liten grupp kriminella passar på att i samband med en teaterföreställning för fångarna lägga beslag på regionteaterns turnébuss och rymma med den. Gruppen tar sig sedan till en stad i närheten där de utger sig för att vara ett resande teatersällskap, till stadsbornas stora glädje. Tänk att finkulturen har hittat även till deras lilla håla till stad! Stämningen blir snart hjärtlig och uppsluppen, teatersällskapet mycket omtyckt. Undrar du varför de inte gömmer sig nånstans i stället? För "det säkraste gömstället är offentligheten" som rymlingen Hannes säger.

Huvudpesronerna i boken är två. Den ena är Clemens, en litteraturprofessor och expert på Sturm und Drang, som sitter inne på grund av sin otyglade svagnet för unga vackra litteraturstudentskor vilket inte sällan fördunklade hans omdöme vid examinationerna och den andre är hans cellkamrat Hannes. Medfångarna och stadsborna spelar resten av rollerna i den galna förväxlingskomedin som uppstår. Och galet blir det, tro inte annat. Det är ju klart som korvspad att det blir strul, mer och mer.

Vilken teater! är en rolig och underhållande bok, även om man inte direkt gapskrattar vid läsningen. Det räcker gott och väl med att man ler och njuter av läsningen och att man blir så där fint varm i hjärtat. För Vilken teater! är en varm bok. Ingen kamouflerad samhällskritik eller öppet moraliserande över kriminella. Moralisera får läsaren ägna sig själv åt om hon vill, författaren bjuder på en stunds skön läsning. Språket är lättsamt och jag tycker också att överättaren Jörn Lindskogs har gjort ett bra jobb.

En annan bokbloggare som också läst Vilken teater! är t.ex. Lyrans noblesser.

Boken finns att köpa på t.ex. Bokus eller AdLibris.