måndag, augusti 29, 2011

Vackra böcker är vackra


 
Vackra böcker är vackra och när de är vackra både till det yttre och det inre så är det bara att ropa bingo!, tycker jag. Som den här fyrklövern med klassiker som alla har hjärta och smärta som tema: Den allvarsamma leken (Hjalmar Söderberg), Emma (Jane Austen), Den franske löjtnantens kvinna (John Fowles) och Älskaren av Marguerite Duras.
Det var för en vecka sedan när jag besökte pocketshoppen i Stockholm som jag såg böckerna för första gången. Och jag kan säga er att om jag inte redan hade läst tre av titlarna, hade jag köpt allihopa. Omslagen som är designade av Petra Börner är verkligen lekfulla i sin färggranhet. Och lite nostalgiska också. Petra Börner är en svensk illustratör och designer baserad i London och hon arbetar gärna med kollage, bläck och penna.

Den enda boken av de fyra som jag inte har läst är Den franske löjtnantens kvinna men den har jag å andra sida sett som film med underbara Meryl Streep i huvudrollen (1981). När jag nu tittar på videoklippet från youtube för att fräscha upp minnet, blir jag lite nyfiken på boken. Vilken kärlekshistoria! Någon som har läst John Fowles roman?