onsdag, augusti 10, 2011

Månadens bokpaket från Gondol

Vill du bli medlem i kvalitetsbokklubben Gondol?
Använd gärna bannern till höger här på bloggen.

I augustipaketet från Bonniers litterära klubb Gondol fanns det förutom den sedvanliga medlemstidningen också två romaner: Indignation av Philip Roth och En fager mö av Joyce Carol Oates. Ett gediget paket således. Och vilka tungviktare till författare! Ständigt nobelpristippade båda två.

Oates, Oates, Oates. Få författare kan mäta sig med henne när det gäller produktion och kvalitet, över hundra böcker har det blivit genom åren. Många är också de läsare som ser till att läsa hennes böcker allteftersom de kommer ut men alla gör inte det. Det kan vara svårt att plötsligt hoppa på Oates-tåget och börja plöja sig igenom författarskapet, för var ska man börja? Vilken av hennes många romaner är bra att läsa först? Det kan det säkert finnas olika åsikter om.

Jag tillhör faktiskt den udda skaran som (ännu) inte blivit Oates-beroende. Två av hennes romaner har jag hittills läst (Den tatuerade flickan och Blonde, utmärkta böcker båda två) men jag drar mig för när det gäller att kasta mig över hennes nyutkomna romaner, det har blivit ett slags spärr i huvudet på mig, jag blir lite som paralyserad. Är det här rätt Oates-bok? tänker jag. Eller borde jag läsa någon av de tidigare böckerna? Och så blir det inget alls i stället.

I det här nya numret av Gondol-tidningen finns en presentation av både Oates och Roth och de är hållna på liknande sätt. Texterna riktar sig till läsare som inte är nördigt inlästa på Oates respektive Roth, jag själv som är ingetdera tycker att presentationerna är intressanta och vägledande. Av Roth har jag bara läst Envar, så visst återstår en hel del.

När jag läser artikeln (av Lotta Aquilonius) om Oates får jag en bra inblick i vad som kännetecknar hennes romaner och, det bästa av allt, jag får en hjälpande hand som ledsagar mig genom djungeln som Oates författarskap innebär för en Oates-nybörjare. Ja, jag ser mig själv som en JCO-nybörjare.

Månadsboken En fager mö presenteras både som en utmärkt introduktion till JCO:s författarskap och som en självklar läsning för de redan beroende. Det verkar lovande. Också Blonde är tydligen ett bra nybörjarval. Ni som följer bloggen regelbundet vet att jag läste Blonde under sommarsemestern och tyckte väldigt mycket om den och nu måste jag nog erkänna att jag är lite frestad att läsa mer av JCO, så varför inte just En fager mö, Oates senaste roman på svenska. Den ligger ju ändå redan på mitt läsbord, så varför inte. Här utlovas dessutom allt som kännetecknar en fulländad kortroman signerad Joyce Carol Oates, det vill säga en klassisk romanberättelse med en enkel dramaturgi samt vackra naturskildringar och sammansatta personporträtt. Jag ska läsa den. Har faktiskt redan börjat.

Vad tycker ni som kan er JCO? Vilken är den bästa introduktionsromanen enligt er förutom Blonde? Är En fager mö ett bra val?