söndag, augusti 28, 2011

Hur har det gått men novelläsningen?

Min egna läsutmaning att läsa mer noveller är också en gammal surdeg vid det här laget, fast den lever fortfarande. Det måste jag ändå säga att den gör, till och med i bästa välmåga. Ursprungligen var tanken att "novellprojektet" skulle pågå mellan april och augusti 2010 men sedan förlängde jag utmaningen året ut. Och innan jag visste ordet av fortsatte jag även under 2011, ville bara inte ge mig så lätt. Nu är det slutet på augusti igen och därför tycker jag att en ny utvärdering är på sin plats.

Planen i april 2010 var följande:
"Jag läser en valfri mängd fristående noveller och/eller noveller ur novellsamlingar av såväl klassisk som modern art. Två till tre gånger i månaden presenterar jag en läsvärd novell här på bloggen. Även i de fall novellen ingår i en novellsamling presenterar ingående bara den novellen som jag har valt, inte hela samlingen. Den nämner jag bara som en källa, mer eller mindre.

Jag vill fokusera på en novell åt gången för att, så att säga, fånga novellens själva essens. Jag ställer inga som helst krav på mig att läsa hela novellsamlingen i de fall en sådan finns, det är tillåtet att välja och vraka efter behag och dagsform. Med andra ord är det helt okej att plocka russinnen ur kakan. Mums!

Under novellresan vill jag nosa på både klassiska och nyskrivna noveller från såväl Sverige och Norden som från hela världen. Ett russin här, ett russin där. Jag har inget annat mål med novelläsutmaningen än att bekanta med en genre som länge suttit på undantag hos mig."

Nå, riktigt så strukturerat blev det inte, kanske i början men sedan var det lite hipp som happ.

Vilka är de noveller som jag har läst mellan april 2010 och augusti 2011? Asterix (*) betyder att titeln avser en novellsamling, annars är det fråga om enstaka noveller. Titlarna presenteras i den ordningen som jag har läst dem, de först lästa är längst ner, de sist lästa högst upp. Recensionerna står att finna under kategori Noveller. Där finns också novellinlägg från tiden före läsutmaningen.

Mats Kempe: Begreppen (rec. kommer)
Maria Sveland: Doggy Monday
Jens Liljestrand: Sandhamn
Unni Drougge: Kärlek ända in i döden
Jonas Karlsson: Spår i snön
Alberto Méndez: Blinda solrosor*
Jean Giono: Mannen som planterade träd
Uwe Timm: Upptäckten av currywursten
Blandade tjeckiska författare: Tjeckien berättar: I sammettens spår*
Franck Pavloff: Brun morgon
Chimamanda Ngozi Adichie: Det där som nästan kväver dig*
Alice Munro: För mycket lycka*
Kerstin Ekman: Hunden
Nam Le: Båten*
Naja Marie Aidt: Babian*
August Strindberg: Ett halvt ark papper*
Franz Kafka: I straffkolonin*
Claire Castillon: Insekt*
Stig Dagerman: Att döda ett barn

Jag har också läst Jonas Karlssons novellsamlingar Den perfekta vännen och Det andra målet, men de är inte recenserade här på bloggen. Det blev liksom inte av.

Jag tycker att jag har fått en ganska så bra geografisk spridning på böckerna  - det finns mycket svenskt men även franskt, danskt, spanskt, vietnamesiskt, afrikanskt, kanadensiskt, tyskt och tjeckiskt. Helt ok.

Har jag blivit novellfrälst? Nja, inte riktigt. Visst, många av novellerna var mycket bra och jag gillade de flesta, några till och med väldigt mycket. Enda floppen var novellsamlingen Insekt som jag tyckte var förfärlig och faktiskt inte ens läste ut.

Jag tror att jag är lite mindre svårflörtat än förut när det gäller noveller, det har blivit lättare för mig att välja en novellbok att läsa och jag har bättre koll på nyutgivningen. Jag har helt enkelt blivit mindre "rädd" för genren, så på det viset fungerade utmaningen. Men fortfarande är romaner, och även poesi, mera i min smak.