söndag, augusti 28, 2011

Hur går det med Nobelkandidatutmaningen?

I april nappade jagLyrans utmaning att ta sig an möjliga Nobelpriskandidater. Det finns alltid en risk när jag hoppar på läsutmaningar, nämligen att jag kommer upp som en sol och faller ner som en pannkaka. Så även denna gång, tyvärr. I och för sig är det ca en och en halv månad kvar tills vi får höra Peter Englund läsa upp namnet på årets Nobelpristagare i litteratur men jag tvivlar ändå att jag kommer så mycket längre med läsningen.

På kandidatlistan som jag övertog från Lyran i april fanns dessa författare att läsa något av innan oktober: grönt = läst redan tidigare, orange = vill läsa innan oktober, fet orange = utmaningen avklarad, svart = är inte lässugen. Det enda namnet i orange som nu är ändrat till fet orange är Ko Un. Och så har jag Don DeLillo på gång. Fem författarnamn återstår fortfarande. Jag tror inte jag hinner innan Englung öppnar den vita dörren. men kanske kan läsutmaningen kvarstå till 2012?

Tomas Tranströmer
Ko Un (läst i april)
Don DeLillo (läst i september)
Claudio Magris
Adonis
Haruki Murakami
Thomas Pynchon
Gitta Sereny
Javier Marias
Paul Auster
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey
Assia Djebar
Philip Roth
Joyce Carol Oates
Margaret Atwood
Alice Munro
Milan Kundera
Amos Oz
Chinua Achebe
A.B. Yehoshua
Per Petterson
Ian McEwan
Michael Ondaatje
Salman Rushdie
Cormac McCarthy
Nuruddin Farah
Ismaïl Kadaré
Maryse Condé