fredag, augusti 05, 2011

Hundens kroppsspråk: 100 olika signaler

Vad sjutton menar hundkräket? är en fråga som jag har ställt mig ganska många gånger sedan jag för knappt tre år sedan blivit med hund. Eftersom det hela var min mans idé och jag var i total avsaknad av några som helst erfarenheter av hundar (är i grund och botten kattmänniska) blev maken "flockledaren". Jag nöjde mig utan protest med posten som "viceflockledaren". Jag var alltså hundoskuld när den spralliga 75%-tinga border collie valpen kom till vårt hem och det lilla jag idag vet om hundar har jag lärt mig under tiden. Dels direkt på fältet, dels genom att läsa hundböcker. Och jag måste säga att sättet som hundar kommunicerar på fascinerar mig. Vår Alvin är, anser jag, ganska så speciell. Ingen annan hund i grannskapet beter sig som han. Fast det kan kanske bero på att ingen annan har en border collie som både är en energibomb och en hund som lyder minsta lilla vink eller blick. Du skulle se honom när han sätter fart på golfbanan, jösses vad fort det går!

Men för att komma till saken - det här ju en bokblogg, va? Det där med hundens kroppsspråk, vad den vill förmedla och hur den kommunicerar med människor och andra hundar är som sagt mycket spännande och när det gäller bokbloggarhunden Alvin finns det fortfarande några frågetecken att räta ut. Eller fanns. För jag har faktiskt hittat förklaringen till varför han t.ex. gärna och ofta springer till ett hörn i trädgården och skäller till eller varför han inte går fram till andra hundägare för att "hälsa" och i stället hoppar runt benen på sin husse eller matte och stirrar en i ögonen. Och lite annat också. Jag har nämligen fått ta del av boken Hundens kroppsspråk: 100 olika signaler av Trevor Warner (i översättning av Ulla-Märta Westerstål).
"Jag vill leka", säger bokbloggarhunden Alvin.

I och för sig önskar jag att jag hade fått boken redan under valpstadiet för den beskriver till viss del hur valpar tillägnar sig beteenden och kroppsspråk, men inte enbart. Jag hade bra behållning av informationen och beskrivningarna trots att jag äger en fullvuxen hund, särskilt när informationen handlade om signaler som hunden gör med ögonen och öronen. Men, och det vill jag påpeka, jag är ingen hundexpert och vet väldigt lite om hundar.  Den som är "hundspecialist" har knappast så mycket matnyttigt att hämta i Hundens kroppsspråk.
Boken är lättsamt och trevligt upplagt - hundra kroppssignaler beskrivs i  korta texter försedda med fyndiga rubriker och kompletteras med stora passande bilder gärna av det gulliga slaget. Många söta valpbilder kan jag utlova! På varje uppslag finns också en informativ faktaruta om hundar, lite i stil med "visste du att...".

Enligt baksidestexten kan man i boken:

* ta reda på hur hunden tänker
* bekanta sig med hundens vanligaste beteenden
* lära sig mer om samspelet mellan hund och människa
* stärka banden till sin hund.
Och ja, det stämmer. Bokens lilla format tillåter förstås inte att man går på djupet, men basinformation om ditten och datten får man.

För vem lämpar sig då den här boken? För alla nyblivna hundägare som inte är några hundexperter sedan tidigare eller till äldre barn och ungdomar i hundägarens familj. Hundens kroppsspråk: 100 olika signaler kan också vara en trevlig gå-bort-bok att ha med sig som present till någon som har hund.

Om du eller dina vänner har katt? Misströsta inte, det finns även boken om Kattens kroppsspråk.

Boken finns att köpa på t.ex. Bokus eller AdLibris.