tisdag, augusti 16, 2011

Barns tankar om fattigdom i Sverige

Barns tankar om fattigdom i Sverige är en tunn liten bok av Stockholms Stadsmission som ger fattigdomsfrågan nytt perspektiv genom att höja barns röster. I boken delar barn mellan sex och tolv år från olika samhällsskikt med sig av kloka funderingar och finurliga lösningar på en av vår tids största och viktigaste frågor: barnfattigdom.
Nästan 50 000 barn lever i ekonomiskt utsatta hushåll bara i Stockholms län, i hela Sverige finns det runt 220 000 barn som lever under förhållanden som kan klassas som fattigdom. Jag tycker att det är mycket skrämmande siffror! Fattigdom?! I fina Sverige?! Det finns framför allt tre stora grupper av barn som är särskilt socialt utsatta i Sverige idag och det är barn till ensamstående föräldrar, barn i storstädernas förorter och barn med utländsk bakgrund.


Boken Barns tankar om fattigdom i Sverige finns bl.a. att köpa på Stockholms Stadsmissions webbsida och kostar 50 kronor (fraktkostnad ingår i priset). Överskottet går till Unga Stations arbete för barn och unga.


Du kan titta på boken här eftersom den är utlagd som pdf-fil. Själv har jag läst den som e-bok i mobilen och det funkade alldeles utmärkt.

Under läsningens gång blir jag flera gånger glatt överraskad av barnens klokhet, fast den så klart är genomsyrad av barnslig naivitet. Texterna är charmiga och tänkvärda. Det är spännande att ta del av barnens tankar och funderingar kring hur de ser på saker och ting. Boken är uppdelad i kortare avsnitt som vart och ett börjar med en fråga till barnen, till exempel om det finns fattigdom i Sverige och hur man kan märka den eller vad fattigdom är och vad vi tillsammans kan göra åt den. Barn ger röst åt barn. Det är fint.

Jag har valt att skriva om boken här på bloggen för att helt enkelt uppmärksamma att den finns och hoppas förstås att människor vill köpa den för att på så sätt bidra till arbetet mot barnfattigdom i Sverige. Jag kan tänka mig att boken är användbar i exempelvis mellanstadieklasser för att samtala kring barns levnadsvillkor i Sverige idag.