fredag, augusti 05, 2011

2012 kommer Bokmässan att vara nordisk

Nordiska författare har varit i ropet i Europa ett tag nu och i år kanske mer än någonsin (t.ex. hade bokmässan i Paris ett nordiskt tema i våras och det var en succé). Därför blir jag inte förvånad när jag läser i SvD att nästa års Bokmässa i Göteborg, alltså 2012, kommer att ha litteratur från Norden som tema. Det är bra, tycker jag. Bra att gräva där man står när marken dessutom redan blivit uppmjukad. Rida på vågen. Det finns så många otroligt bra författare i de nordiska länderna, så ut med dem på världsmarknaden. Även svensk litteratur är mycket mer än kriminalromaner. Nyligen har till exempel Steve Sem-Sandberg fått strålande kritik i Storbritannien för sin roman De fattiga i Łódź.

Fast det är långt kvar till Bokmässan 2012. Nu längtar jag och många med mig till årets upplaga som börjar den 22 september. En sak i taget.