onsdag, juli 13, 2011

Min sommarläsning - läsrapport 1: Uppslukad av "Blonde"

Marilyn Monroe / Norma Jeane Baker och hennes tragiska öde... Jag håller på att läsa Blonde av Joyce Carol Oates och först nu förstår jag att det i den stora stjärnans själ, inuti denna makalösa sexsymbol, gömde sig alltid en liten rädd flicka som mest av allt längtade efter att bli älskad och som mest av allt var rädd för att vara ensam. Jag är helt uppslukad av romanen och berättelsen om Marilyn. Det känns också som att Marilyn och Norma Jeane inte alls är en och samma person. När Marilyn ler, kan Norma Jeane ibland skälva av rädsla eller inombords gråta av ensamhet. Jag har kommit knappt halvvägs i boken (det fanns hittills inte så mycket lästid) och har alltså flera hundra sidor kvar och det känns bara bra. En perfekt sommarläsningsbok som räcker länge.Läsrapport 2 finns här och slutrapporten här.

6 kommentarer:

Evalinn sa...

Den måste jag läsa, Joyce brukar ju skriva bra.

Linnea sa...

Åh, vad Blonde är bra! Det är en av Oates bästa, tycker jag! :) Om den inte vore en sådan tegelsten skulle jag gärna läsa om den..

Anonym sa...

Tack för tipset. Jag blir riktigt sugen på att läsa den.

Böcker, böcker, böcker sa...

Alltså, jag har ju byggt upp en enorm förväntning på den här boken nu och det är helt ditt fel! :D

Läst, sett & hört sa...

Vi läste den i min bokcirkel och alla var djupt gripna. Det är nog Oates bästa och det bästa och mest empatiska som skrivits om Marilyn Monroe.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

:-)