söndag, juli 31, 2011

"En blomma i Afrikas öken" - vinn dvd & bok

Toppmodellen Waris Diries bästsäljande självbiografi En blomma i Afrikas öken som kom ut på svenska 1999 är det många som har läst och gripits av, jag också. Jag läste boken för kanske tio år sedan men minns den fortfarande. Waris Diries livsöde är lika unikt som fängslande, en saga och en ögonöppnare för världen. I några få meningar kan man sammanfatta Diries liv så här:

Waris föddes 1965 i Somalia och som liten nomadflicka vallade hon getter i öknen. I enlighet med den uråldriga och brutala traditionen könsstympades hon när hon var i treårsåldern, som trettonåring skulle hon giftas bort med en sextioårig man. Då rymde hon till några släktingar i Mogadishu. Så småningom hamnade hon i London och av en slump "upptäcktes" av modellfotografen Terence Donovan. Diries karriär som fotomodell är en framgångssaga utan dess like, man kan verkligen säga att verkligheten överträffar dikten. När hon sedan en dag skulle intrevjuas för en ansedd amerikansk tidskrift om hur det kom sig att en nomadflicka blivit toppmodell, valde hon att under rubriken "dagen som förändrade mitt liv" berätta om dagen då hon könsstympades i stället för att berätta hur hon mötte fotografen Donovan. Det blev stora rubriker eftersom sanningen om kvinnlig könsstympning kom som en chockerande nyhet för hela västvärlden. Det som sedan hände var att Waris Dirie bjöds in till FN för att hålla föredrag och utnämndes av Kofi Annan till FN-ambassadör i kampen mot könsstympning av flickor (länken leder till fakta från UNICEF). Idag bor Waris i Wien och arbetar fortfarande för att skapa opinion och kämpa mot detta grymma övergrepp.

I boken En blomma i Afrikas öken berättar Waris Dirie om sin barndom, sitt liv och sin väg till toppmodellvärlden och, framför allt, om könsstympningen som hon själv utsattes för som en liten flicka. Det är en på många sätt gripande bok. Vid läsningen framträder bilden av en modig och målmedveten kvinna med stor integritet och viljan att förändra världen till det bättre.


Naturligtvis har Waris Diries sanna berättelse också blivit film (Desert Flower, 2009) som nu äntligen finns i svensk utgåva. Filmen En blomma i Afrikas öken är mycket sevärd. När jag såg den grät jag verkligen på slutet, inte för att filmen skulle vara en romantisk snyfthistoria utan för att den skildrar hur barbarisk och meningslös och grym och hemsk könsstympningen är. Fy f**n!

Jag tyckte om filmen. Den är varm, hoppfull och poetisk men också brutal, vilket är nödvändigt med tanke på vad berättelsen till viss del handlar om. Filmen väcker starka känslor, helt klart, men bjuder också på lite humor. Jag tycker också att den är välspelad och fotot är mycket vackert, särskilt i passager som utspelar sig i öknen. Musiken är också vacker.UTLOTTNING av tre paket med pocketbok & dvd

Nu har du möjlighet att vinna ett eget exemplar av pocketboken och dvd-filmen En blomma i Afrikas öken, det finns sammanlagt tre paket i potten.

Gör så här:

Gå till kommentarsfältet och berätta varför du läser Bokmania och hur länge du har gjort det. Berätta också vilket är det bästa boktipset som du har fått här på bloggen.

Tävlingen är öppen till och med lördagen den 6 augusti klockan 17.00.

Jag är en enväldig och ytterst subjektiv domare och resultatet kan inte överklagas. Nästa söndag (7/8) klockan 12 presenterar jag tre lyckliga vinnare i ett separat inlägg här på bloggen. Vinnarna kommer också att bli ombedda att mejla mig sina postadresser för att jag ska kunna skicka paketet till dem.

Som bonus ingår ett fint Bokmania-bokmärke.

Välkommen att tävla!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser Bokmania därför att jag tycker inläggen "ger någonting mer". De är välskrivna, informativa, detaljerade och så med personliga synpunkter från bloggerskan själv. Är väldigt ny i "bloggosfären" och har bara läst Bokmania under några veckors tid. Bästa boktipset är "Blonde".

Johanna Andersson sa...

Jag har läst Bokmania sedan starten, för att få bra och intressanta lästips. Bästa boktipset är "Att läsa Lolita i Teheran".

Nike sa...

Ärligt talat så är jag inte här så regelbundet, men jag brukar 'bläddra' här lite då och då för att få inspiration. Jag tycker nämligen om dina kommentarer, de är så ärliga, personliga och varma och därför mycket inspirerande! Just nu har jag blivit sugen på Patti Smith bok "Just kids" efter att ha lyssnat på ditt radioinlägg. (Dessutom tycker jag väldigt mycket om Ökenblommans öde och ser verkligen fram emot filmen :)

violen sa...

Jag har läst Bokmania av och till under lång tid, du finns ju också på FB numera.
Varför kan jag inte svara på men t.ex. ditt upprop för afrika var ju så bra och meningsfullt även om det inte handlade om böcker direkt.
Så utöver alla boktips jag hämtat här så skriver du mer hjärtat också.
Dessutom gillar jag verkligen att du lyft t.ex. tjeckisk litteratur....jag gillar ju att läsa nytt, annorlunda, se nya horisonter.....

Anonym sa...

och bästa boktips: Ru av Kim Thúy!

Den är som ett smycke med många pärlor i.

Violen igen

Bokälskarinnan sa...

Jag har precis börjat läsa din blogg för jag älskar att läsa böcker och brukar surfa runder och se vad andra bokbloggar tipsa om och skriver om för att inspireras:) Älskade hennes två böcker men tyvärr försvann dem i flytten:/
Bästa boktipset var Dockan Bella :) Mvh Bokälskarinnan

Anonym sa...

Jag har läst den ganska länge.
Tycker den är bra - Gillar deckar böckerna mest och har fått tips på flera stycken Jätte bra deckare.

Anna sa...

Jag vill gärna vara med i tävlingen, det är en bok jag velat läsa länge!
Jag läser din blogg när jag får slut på böcker, då går jag in här och letar reda på nya böcker att läsa! Du skriver bra recensioner och jag brukar gilla de böcker du gillar! Jag har väl läst din blogg sedan förra hösten nån gång...
Jag har fått många bra boktips till exempel Niceville, senast vill jag nog läsa Blonde så den ska jag försöka läsa när jag kan :)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Tack för alla svaren, vinnarna publiceras 7/8 kl 12 i ett nytt inlägg.

Anonym: Vad konstigt, om du har läst min blogg länge (som du påstår) måste du ha märkt att om det är något man inte får här så är det just tips på deckare eftersom det är en genre som jag inte alls läser. Du kanske hamnade fel?