söndag, juni 26, 2011

Varför kom du inte före kriget?

Jag tyckte mycket om romanen Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron, den blev en av försommarens stora läsupplevelser för mig. Jag sträckläste boken nästan på ett enda andetag, känns det som. Egentligen är det ingen stor bedrift att sträckläsa den här boken eftersom den bara är lite drygt 130 sidor tunn men... vilken berättelse! Otroligt fängslande och välskriven.

Varför kom du inte före kriget? handlar om Lizzie Dorons barndom i Tel Aviv på sextiotalet där hon och hennes mamma Helena lever. Deras liv präglas av ensamhet och Helenas traumatiska förflutna. Mamman kom till Israel efter kriget för att skapa sig ett nytt liv, man måste ju leva vidare, smärtan och sorgen och förtvivlan till trots. Varför måste den överlevandes skuld vara så tung att bära? Helena har överlevt förintelsen medan ingen annan från hennes polska släkt finns kvar och det hjälper inte hur mycket hon än letar. Till slut uppfinner Helena till och med en släkting i Amerika, bara för att Elisabeth inte skulle vara den enda ungen i kvarteret som inte får snygga kläder skickade till sig från USA. Ja, det finns ett flertal sådana tragikomiska historier i boken, man ler och snyftar om vartannat.
Elisabeth, som dottern i boken heter, är berättaren. Hon har blivit vuxen och minns sin mamma som ganska så speciell - tystlåten, egensinnig, kompromisslös i sin ilska och fast besluten att kämpa för att ingen någonsin skulle glömma det som hänt. Fast för säkerhets skull blonderar hon Elisabeths hår, för det är de blonda som överlever.

En annan händelse som beskriver modern rätt så bra är när hon sorterar Elisabets presenthög efter Bat-Mitzva och trots dotterns protester kastar ut en massa fina saker. Det finns nämligen ett fel på grejerna, det står Made in Germany på dem. Så tänker Helena. Hon är frukt av det hon varit med om och allt hon gör har sin i hennes värld logiska förklaring. Allt detta iakttar Elisabeth. Ändå gör hon inga försök att analysera sin mammas handlande, eller sätta en värdering på det utan hon bara beskriver henne, lägger fram sina minnen och kommenterar dem i spegeln av händelser som ägde rum i Israel på sextiotalet. Det blir som ett pussel av minnen och det är mycket fint gjort. Och vackert skrivet. Enkelt och i korta kapitel. Kraften finns just i det enkla uttrycket.
Boken går aldrig in på vad det var exakt Helena varit med om i Polen under andra världskriget, det här är ingen traditionell förintelseskildring. Den delen är mycket subtil. Det stora och gripande med berättelsen är skildringen av en människas levnadsstyrka efteråt, det är den överlevandes trauma och galenskap sett genom en dotters ögon och kanaliserat genom hennes minnen som griper tag. Därför är Varför kom du inte före kriget? så fascinerande.

När den vuxna Elisabeth efter moderns död hittar en väl gömd låda med Helenas gamla saker och börjar gå igenom dem, växer en tydlig bild av Helena fram. Och det blir en oförglömlig bekanntskap för läsaren. Jag lovar.

Varför kom du inte före kriget? är en bok utöver det vanliga. Läs den!
Andra bokbloggare som har läst Lizzie Dorons själviografiska roman och gillat den är Lyrans noblesser, Enbokcirkelföralla och Beroende av böcker.

Boken finns att köpa på bl.a. Bokus eller AdLibris.