En dag under krigets sista vecka stöter fru Lena Brückner på en 23-årig sergeant i tyska flottan och tar med honom hem. Trots att hon är minst dubbelt så gammal som sergeanten tillbringar de en natt tillsammans. Morgonen därpå bestämmer sig Bremer, som soldaten heter, att stanna i Lena Brückners lilla lya, men eftersom det i praktiken betyder att han har deserterat så måste han i fortsättningen hålla sig gömd. Och det mycket noga! Hennes säng och kök passar ypperligt som ett gömställe och fru Brückner blir så förtjust över att ha en ung karl hemma hos sig att hon till att börja med "råkar glömma" att berätta nyheten om Hitlers död, Tysklands kapitulation och krigets slut för stackars Bremer. Dessutom är han en fena på hushållsarbete.
Men den där currywursten då? Var, när och hur kommer den med i bilden? Så här är det. Berättaren i boken minns sin barndoms korvkiosk i hamnen i Hamburg, liksom currywursten som han brukade få köpa då och då. Han bestämmer sig att söka rätt på den före detta ägarinnan till kiosken, fru Brückner, som numera bor på ett ålderdomshem och ägnar sig åt fantasifull stickning. Legenden säger nämligen att det var Lena Brückner som uppfann den tyska korvläckerheten. Fru Brückner vill gärna berätta hela storyn om korvens uppfinnande men hon vill göra det i sakta mak och på sitt sätt, vilket innebär att kärleksförhållandet med Bremer måste tas med. Utan Bremer skulle det nämligen inte finnas någon currywurst att smaska i sig vare sig i Hamburg eller annorstädes i Tyskland. Bremer ingår i paketet, så att säga.
På det viset blir Upptäckten av currywursten också en berättelse om en företagsam kvinna som inte räds att bedriva affärer på svarta marknaden för att skaffa sig startkapital till den numera legendariska korvkiosken som visar sig vara till salu just när kriget tagit slut. Det krävs bland annat att tvåhundra ekorrskinn, tolv kubik virke, några flaskor whisky och lite annat smått och gott måste byte ägare hit och dit innan fru Brücker kan släpa hem tre flaskor ketchup och en stor plåtburk med curry. Vad den arma kvinnan ska med curry till har hon ingen aning om. Tills slumpen gör entré...
Upptäckten av currywursten är en mycket charmig, dråplig och smårolig berättelse om mat, kärlek och överlevnad men samtidigt innehåller den en allvarsamhet och en tragik, mest i de delarna som uppehåller sig vid Tysklands historiska börda. Självfallet nuddar Uwe Timm också vid skuldkänslor och ansvarsfrågor som många vanliga tyskar upplevde vid tiden då tyska tidningar hade publicerat de första fasansfulla bilderna från koncentrationslägren. Dessa svåra känslor brottas naturligtvis också bokens fru Brückner med.
Upptäckten av currywursten är alltså en bok som förenar skrönans lättsama stil med allvaret och tyngden i skildringar av personerna mot krigets bakgrund. Jag tyckte mycket om just den blandningen och rekommenderar gärna novellen som läsning till alla och envar eftersom jag tycker att den är både lättläst och underhållande och tankeväckande. Upptäckten av currywursten finns snart också i pocket.
Boken som kom ut i Tyskland för första gången 1993 och genast blev en succé översattes till svenska av Jörn Lindskog. Uwe Timm (född 1940) är en av Tysklands främsta samtida författare ur den äldre generationen och jag tycker att han är mycket läsvärd. Har tidigare läst hans kortroman I skuggan av min bror och gillat även den.
Lyrans noblesser, Snowflakes in rain, Breakfast book club och Ingrids boktankar är några bokbloggare som också har läst och gillat Upptäckten av currywursten.
Köp boken på Bokus