måndag, juni 20, 2011

Så lånade jag en e-bok från biblioteket för att läsa på min iphone

Meningen med det här inlägget är att fungera som en steg-för-steg-handledning i hur man lånar en e-bok via sitt biblioteks hemsida för att sedan läsa boken på iphone 4. Hur det funkar för andra modeller eller Android vet jag inte men för iPad är det samma sak (har jag läst).

1) Börja med att via AppStore eller iTunes ladda ner appen Bluefire Reader. Det är ett läsverktyg som du måste ha för att kunna läsa e-böcker på din iphone eller ipad.

2) Skaffa ett Adobe-id om du inte redan har ett (det här steget är smidigast att göra på dator).

3) Logga in i Bluefire Reader i mobilen och följ instruktionen denna första gång.

4) Gå in på ditt bibliotekshemsida och klicka dig fram till e-böcker. Välj en e-bok som du vill låna och ladda ner.


5) När boken som du har valt visas på skärmen, klicka på den. Jag har valt boken Norrlands svårmod.


6) Längs ner på bokens informationssida hittar du knappen "låna boken". Klicka på den.7) Dags att uppge ditt lånekortsnummer och verifiera. Klicka sedan på "hämta hem boken".
8) Nu har boklånet registrerats. Klicka där pilen visar att du ska klicka.
9) Nästa steg är att du kommer till sidan där du ska välja att e-boksfilen ska öppnas i Bluefire Reader. Klicka på knappen.


10) Nu öppnas e-boksläsaren och snart ser du att den lånade boken finns i boklistan.


11) Om du i föregående menyn har klickat på boken, kommer du till bokens omslagssida. Nu kan du börja läsa boken, bläddra i den, lägga in ett bokmärke.


12) Under Settings kan du göra egna inställningar - anpassa sidan, textstorlek mm.
Den normala lånetiden för e-böcker är en månad, därefter försvinner boken från din e-läsare av sig själv, du behöver alltså inte "lämna tillbaka" din lånade e-bok. För vidare information om låneregler rekommenderar jag att du tittar på ditt biblioteks hemsida. När det gäller det tekniska fick jag mycket hjälp på Elibs blogg. Där finns beskrivningar av tillvägagångssätt för alla möjliga apparater, inte bara för iphone4.

Det var lätt att göra e-bokslånet, prova gärna själv. Framtiden är här, heja heja! Det tråkiga är att inte alla böcker finns som e-böcker än, men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga. Och hur är det att läsa en bok i mobilen? Helt ok, tycker jag. Skönt med ett enhandsgrepp och att man slipper extravikt i väskan. Och man kan läsa medan man går också...