måndag, juni 20, 2011

Så lånade jag en e-bok från biblioteket för att läsa på min iphone

Meningen med det här inlägget är att fungera som en steg-för-steg-handledning i hur man lånar en e-bok via sitt biblioteks hemsida för att sedan läsa boken på iphone 4. Hur det funkar för andra modeller eller Android vet jag inte men för iPad är det samma sak (har jag läst).

1) Börja med att via AppStore eller iTunes ladda ner appen Bluefire Reader. Det är ett läsverktyg som du måste ha för att kunna läsa e-böcker på din iphone eller ipad.

2) Skaffa ett Adobe-id om du inte redan har ett (det här steget är smidigast att göra på dator).

3) Logga in i Bluefire Reader i mobilen och följ instruktionen denna första gång.

4) Gå in på ditt bibliotekshemsida och klicka dig fram till e-böcker. Välj en e-bok som du vill låna och ladda ner.


5) När boken som du har valt visas på skärmen, klicka på den. Jag har valt boken Norrlands svårmod.


6) Längs ner på bokens informationssida hittar du knappen "låna boken". Klicka på den.7) Dags att uppge ditt lånekortsnummer och verifiera. Klicka sedan på "hämta hem boken".
8) Nu har boklånet registrerats. Klicka där pilen visar att du ska klicka.
9) Nästa steg är att du kommer till sidan där du ska välja att e-boksfilen ska öppnas i Bluefire Reader. Klicka på knappen.


10) Nu öppnas e-boksläsaren och snart ser du att den lånade boken finns i boklistan.


11) Om du i föregående menyn har klickat på boken, kommer du till bokens omslagssida. Nu kan du börja läsa boken, bläddra i den, lägga in ett bokmärke.


12) Under Settings kan du göra egna inställningar - anpassa sidan, textstorlek mm.
Den normala lånetiden för e-böcker är en månad, därefter försvinner boken från din e-läsare av sig själv, du behöver alltså inte "lämna tillbaka" din lånade e-bok. För vidare information om låneregler rekommenderar jag att du tittar på ditt biblioteks hemsida. När det gäller det tekniska fick jag mycket hjälp på Elibs blogg. Där finns beskrivningar av tillvägagångssätt för alla möjliga apparater, inte bara för iphone4.

Det var lätt att göra e-bokslånet, prova gärna själv. Framtiden är här, heja heja! Det tråkiga är att inte alla böcker finns som e-böcker än, men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga. Och hur är det att läsa en bok i mobilen? Helt ok, tycker jag. Skönt med ett enhandsgrepp och att man slipper extravikt i väskan. Och man kan läsa medan man går också...

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken bra manual! Jag önskar jag kunde finna något lika enkelt och pedagogiskt över hur jag ska använda i-tunes och i-pod.

Böcker, böcker, böcker sa...

Mycket bra guide!

Kurt sa...

De flesta bibliotek har väl begränsningar i hur många e-böcker man får låna per tidsenhet. E-boks lånen kostar biblioteken ca 20 kr/lån och systemet skulle lätt kunna missbrukas.

http://nwt.se/karlstad/article852653.ece

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Kurt: Ja, det har jag också läst om. Men jag tycker att det principiellt är märkligt. Ständigt denna skillnad mellan pappersbok och andra format.