måndag, maj 23, 2011

Läsa tjockt eller läsa tunnt - det är frågan

Antalet lästa böcker (hittills i år) kom på tal på twitter idag och summakaremumma var att om vill man nå höga boksiffror ska man undvika böcker tjockare än 200 sidor. Tjocka böcker tar lång tid att läsa och därför sabbar deras omfång statistiken å det grövsta. Men att bara läsa tunnt är  lättare sagt än gjort, det vore ju helt befängt att undvika bra böcker bara för att de är lite kraftiga till växten. Sådan är inte vi bokälskare, tack och lov. Några extra hekto på vikten skrämmer inte oss! Ändå lider många av oss av ett sjukligt räknebehov, fråga mig inte varför. Böcker läses - och böcker räknas.

Bara som en kuriositet kan jag nämna att jag tror att jag redan nu kan kora årets tjockis respektive tunnis. Hittills ohotade förstaplatsfavoriter är Roberto Bolaños roman 2666 som är på 1056 sidor (recenseras här) och novellboken Brun morgon av Franck Pavloff som bara har 10 sidor (recenseras här). Det jämnar ut sig i längden, som alltid.Vad är det tjockaste respektive tunnaste som du har läst i år?

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag har ett par tjocka på gång... räknar inte

Edward sa...

I år har jag hunit läsa klart 'Fågeln som vrider upp världen' och arbetar mig just nu igenom 'Under the dome' av Stephen King, den har däremot gått förvånansvärt fort att ta sig igenom.

enligt O sa...

Det brukar jämna ur sig. Många av mina böcker har rört sig kring 500-strecket, men å andra sidan har jag även läst supertunna och superbra Hafia.

Kurt sa...

Många tunna böcker kan ju ta längre tid att läsa än många tjocka böcker, allt beror på innehållet .

Böcker, böcker, böcker sa...

Jga har en tendens att läsa böcker mellan 300 och 400. Vet inte riktigt varför :)

Amadeus sa...

Ett enkelt sätt att lösa det där med att tjockare böcker ger färre böcker (om man räknar böcker och gillar siffror, som exempelvis jag) är ju annars att räkna både böcker och sidor... så blir både och bra ;)

(Och sen kan man räkna ut genomsnittligt antal sidor per bok, och så räknar man på vilka språk man läst, vilka länder författarna kommer från osv så blir det jättekul :D )

Emmas Bokhylla sa...

hmmm...det maste jag kolla. Mina brukar alltid vara lite mittemellan, men det ar klart att det vaxlar!

Anonym sa...

Jag tycker jag mest läser tunna böcker. Men det är nog för att jag har så lite lästid och vill hinna läsa klart boken innan jag tappar intresset eller glömmer bort vad boken handlar om. Jag har börjat på 2666, men bara läst den första delen. Nu läser jag Aisha de troendes moder (598 sidor) för att jag ska recensera den, men egentligen brukar jag få kli i kroppen om böckerna är mer än 400 sidor. Den tunnaste jag läst i år måste vara Promenaderna i Dalby hage. Den var sådär.