onsdag, maj 04, 2011

Gondol - en bokklubb för läsare som efterfrågar kvalitetslitteratur

Här om dagen fick jag möjlighet att stifta bekanntskap med Bonniers Litterära klubb som heter Gondol och som startade för ett år sedan. Jag visste inte att den fanns men är glad att jag fick nys om den eftersom det är en bokklubb som erbjuder böcker helt i min smak. Det tilltalar mig att Gondol vänder sig till kulturintresserade män och kvinnor i alla åldrar, med läsvana och med smak för kvalitetslitteratur. Bokklubben erbjuder böcker som är tänkta att engagera, överraska, beröra och utmana. "Att läsa en god bok är en färd, en resa där man möter nya människor, besöker nya platser, gör nya erfarenheter", läser jag på informationssidan och det är ungefär vad jag själv brukar säga när jag försöker beskriva vad god läsning är för något. Därför har jag tackat ja till Gondols erbjudande att framöver skicka mig några nummer av medlemstidningen med tillhörande månadsbok. Trevligt att bli "hedersmedlem" i bokklubben.
Rent praktiskt fungerar Gondol som vilken annan bokklubb som helst, det vill säga att det åtta gånger per år kommer en ny medlemstidning gratis hem i brevlådan och i den presenteras utförligt Gondols huvudbok. Man måste aktivt tacka nej till huvudboken om man inte vill ha den. Priserna är verkligen humana, tycker jag. Bokurvalet är mycket lockande, uppdelat på svensk skönlitteratur, utländsk skönlitteratur och övrigt som t.ex. faktalitteratur eller biografier. Man hittar många bra författare och många spännande titlar, se gärna själv. Jag har i och för sig redan läst ett flertal av böckerna som Gondol erbjuder men ser fram emot de böcker som kommer.

Någon skulle kanske vilja invända att det säkert bara är Bonniers böcker som erbjuds i bokklubben men det stämmer inte. Jag har kollat! Jag hittar böcker från Max Ström, Sekwa, Forum, Norstedts, Atlas, Brombergs, Wahlström & Widstrand, Ordfront och Lind & Co. Så det är lugnt. Även om böcker från AB är i viss majoritet.
Igår kom då äntligen mitt första nummer av medlemstidningen (+ bok) och jag fastnade direkt för artikeln om Steve Sem-Sandbergs Europatrilogi som finns som huvudbok just nu: Tre romaner: Theres, Allt förgängligt, Ravensbrück. Tidigare har jag läst De fattiga i Lodz av samma författare och gillat den jättemycket och den här trilogin verkar mer än spännande. Det är en romantrilogi om Europas 1900-talshistoria som samtidigt porträtterar tre intressanta kvinnor: den tyska journalisten Ulrike Meinhof, den ryskfödda psykoanalytikern och författaren Lou Andreas-Salomé samt den tjeckiska (!) jornalisten, författaren och översättaren Milena Jesenská (som också var Kafkas fästmö ett tag, samt hans översättare). Alltså, jag menar, det låter ju oerhört intresssant. Åtta hundra sidor av, ja vad vet jag, god svensk romankonst. Det är vad jag förväntar mig i alla fall. Fast jag tror att jag sparar tjockboken till sommaren, till semestern. Det är inte läge just nu. Men nyfiken är jag, ojojoj.