lördag, maj 28, 2011

En litterär spaning bland det tyska - betyder tre gånger en trend?


Jag kom på en intressant sak när det gäller vad de här tre romanerna har gemensamt, förutom att de alla tre är skrivna av samtida tyska författare. Jo, de handlar (vid sidan om andra saker, förstås) om ett kärleksförhållande mellan en äldre kvinna och en yngre man. Och när något har skett tre gånger brukar i alla fall Spanarna på radio klassificera företeelsen som en trend. Är det här en trend i den tyska litteraturen eller bara en slump? Är det något som tyskar gillar att läsa om? Vad skulle då farbror Freud säga om trenden?

Tyst minut (Siegfried Lenz): en gymnasiekille och hans lärarinna finner varandra (recenseras här)
Upptäckten av currywursten (Uwe Timm): en 23-årig soldat och en nästan 50-årig gift kvinna blir ihop
Högläsaren (Bernhard Schlink): han är bara 15, hon är minst dubbelt så gammal (bloggas om här)

Kanske finns det fler exempel på samma tema bland tyskspråkiga böcker, berätta gärna i kommentarsfältet om du kommer på någon ytterligare bok. Det läses mycket tyskt nufördiden eftersom tyskspråkig litteratur kommer att stå i fokus för årets Bokmässa, därav även mitt läsintresse för det tyskspråkiga. Boken som jag läser just nu är Upptäckten av currywursten och tanken på det trendiga kärlekstemat har bara slagit mig helt plötsligt.

Eller, vad säger ni, ska vi hjälpas åt att spana fram fler "trender" bland tyskspråkiga böcker? Det vore kul, tycker jag. Men tänk på att tre bevis måste stödja din spaning.