lördag, maj 28, 2011

En litterär spaning bland det tyska - betyder tre gånger en trend?


Jag kom på en intressant sak när det gäller vad de här tre romanerna har gemensamt, förutom att de alla tre är skrivna av samtida tyska författare. Jo, de handlar (vid sidan om andra saker, förstås) om ett kärleksförhållande mellan en äldre kvinna och en yngre man. Och när något har skett tre gånger brukar i alla fall Spanarna på radio klassificera företeelsen som en trend. Är det här en trend i den tyska litteraturen eller bara en slump? Är det något som tyskar gillar att läsa om? Vad skulle då farbror Freud säga om trenden?

Tyst minut (Siegfried Lenz): en gymnasiekille och hans lärarinna finner varandra (recenseras här)
Upptäckten av currywursten (Uwe Timm): en 23-årig soldat och en nästan 50-årig gift kvinna blir ihop
Högläsaren (Bernhard Schlink): han är bara 15, hon är minst dubbelt så gammal (bloggas om här)

Kanske finns det fler exempel på samma tema bland tyskspråkiga böcker, berätta gärna i kommentarsfältet om du kommer på någon ytterligare bok. Det läses mycket tyskt nufördiden eftersom tyskspråkig litteratur kommer att stå i fokus för årets Bokmässa, därav även mitt läsintresse för det tyskspråkiga. Boken som jag läser just nu är Upptäckten av currywursten och tanken på det trendiga kärlekstemat har bara slagit mig helt plötsligt.

Eller, vad säger ni, ska vi hjälpas åt att spana fram fler "trender" bland tyskspråkiga böcker? Det vore kul, tycker jag. Men tänk på att tre bevis måste stödja din spaning.

7 kommentarer:

Frida sa...

Är det inte Högläsaren som är grunden för filmen The reader? Jag har sett filmen, väldigt stark, men fin, och jag gillade den skarpt. Har sedan dess tänkt att jag ska läsa boken, men jag har inte ens köpt den än. Är den bra?

Bokmania sa...

Frida: Ja, det stämmer att Schlinks roman utgör grunden för filmen The Reader. Boken är väl värd att läsas, tycker jag, även om filmen också är mycket bra.

Anonym sa...

Hejsan, gillar din blogg ock därför har jag länkat min helt nystartade bokblogg till dig:)

violen sa...

En (helt naturlig) trend är väl att andra världskriget aldrig är långt borta och nästan alltid finns med, frekvent eller på ett hörn i tyskspråkiga böcker.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

KnutsCaroline: Trevligt :-)

Violen: Ja, det avspeglar i sig dessa tre böcker också. Alla tre berör kriget.

Vixxtoria sa...

Freud skulle väl närmast analysera DITT val av litteratur. Och kanske komma fram till att du funderar över att ta dig en ung älskare...?! ;-)

Bokmania sa...

Vixxtoria: Nämen ojdå!