tisdag, maj 24, 2011

En bildguide till Michal Ajvaz roman "En annan stad"

I romanen En annan stad låter oss den tjeckiske författaren Michal Ajvaz följa med på en äventyrlig och magisk odyssé genom ett Prag där allt är möjligt och där vinternatten öppnar dörrar till andra världar. "Vi är inte så fantasilösa att vi behöver verkligheten", säger huvudpersonen i boken men för den som vill läsa En annan stad vill jag underlätta skapandet av egna bilder genom att presentera en bildguide till åtminstone några av platserna som omnämns i boken och som huvudpersonen vandrar igenom. Jag tycker att det gamla Prag är som klippt och skuret för en berättelse i magisk-realism-stil. En annan stad börjar med skildringen av besöket på ett antikvariat där huvudpersonen hittar en märklig bok som han också slutligen köper. Det är lätt att genast fastna för Ajvaz sätt att berätta, men mer om det i ett annat inlägg. Det här inlägget är som sagt endast en bildguide.

"I antikvariatet på Karlovagatan strövade jag längs raderna med bokryggar och såg då och då ut genom skyltfönstret: det hade börjat snöa ymnigt. Med en bok i handen betraktade jag snön som virvlade framför Salvátorkyrkans mur på andra sidan glaset. Så återvände jag till boken, andades dess doft, lät blicken glida längs sidorna och läste här och där ett fragment av en mening som hemlighetsfullt blänkte till lösryckt ur sitt sammanhang. Jag hade inte bråttom utan var glad att befinna mig i ett rum där det doftade behagligt av gamla böcker, där det var varmt och tyst, där man kunde höra sidorna prassla när de vändes, som om böckerna suckade i sömnen."

Celetnágatan

Filosofiska fakulteten

Gamla stadens torg

Jan Hus monumentet på Gamla stadens torg


Kampa

Karlsbron

Klementinum


Lillsidans torg

Lillsidan - Kampa


Lillsidan

Nerudovagatan

Nikolauskyrkan

Pragborgen och Vituskatedralen

Seminárskágatan

Sirokágatan


Strahovträdgården

Vituskatedralen

Salvátorkyrkan

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Men så fint! Så vackert- jag har aldrig varit i Prag men jag har hört så mycket talas om staden av vänner och bekanta (som är helt hänförda). Tack för denna bildkavalkad- nu blir ju Ajvaz bok ännu tydligare på något sätt. Jag har läst ut och ska väl knåpa ihop ett par rader så småningom. Bilden på Nikolauskyrkan i snö tycker jag påminner extra mycket om boken... snön som faller etc....

Calliope sa...

Har aldrig varit i Prag och har inte läst boken, men efter ditt fina inlägg (vilka underbara bilder & vilket härligt citat!), förstår jag att jag måste bekanta mig med båda.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Ingrid: Tyvärr hittade jag inte fler vinterbilder som tydligt skulle visa platsen, man får lov att tänka sig all snö...
Och jag tycker att du ska åka till Prag någon gång, det är mycket vackert där. Speciellt.

Har du tänkt på att den sista bilden, med Salvátorkyrkan på, visar platsen som huvudpersonen betraktar genom skyltfönstret på antikvariatet när han håller på att köpa boken?

Calliope: Det tycker jag att du absolut ska göra. Svar ja på båda, alltså! Prag är fantastiskt, precis som alla säger. Och boken skulle du nog också gilla. Min recension kommer i morgon, så håll utkik.

Jenny B sa...

Tack för bilderna! De ger ju bakgrund åt boken. Jag var i Prag för över tio år sedan, och skulle vilja åka tillbaka.

Vixxtoria sa...

Jag kan bara instämma med föregående: Det är så vackra bilder! Jag var på väg till Prag förra året, men stoppades av det där askmolnet. Men förr eller senare blir det av. Flygpriserna är rätt överkomliga också (kan jag meddela särskilt Calliope och Ingrid som bor i samma del av Sverige som jag); jag fick då tag i returbiljett för mindre än en tusenlapp.

Långhelg i Prag, nån?

Bokmania sa...

Vixxtoria: Jaaaa, nåt i stil med "I Kafkas och Ajvaz spår - en litterär resa för bokbloggare" Vore säkert jättekul :-)