onsdag, maj 25, 2011

En annan stad

En annan stad av Michal Ajvaz är något så ovanligt som magisk realism i tjeckisk tappning (översatt till svenska av Tora Hedin). En annan stad är en vidunderlig bok om vårt sätt att se på verkligheten, eller snarare på alla de hål som verkligheten har. För det finns hål i verkligheten. Även inne i de utrymmen vi anser vara vår egendom finns platser som undantar sig vår makt, hålor bebodda av djur som har sina hem i mörkret på andra sidan gränsen. Om man skärper blicken kanske man kan skönja konturerna till en okänd, parallell värld. Just en sådan parallell värld skildrar Ajvaz i sin bok och det är mycket spännande. En fröjdefull läsning!

En annan stad börjar med att huvudpersonen (jaget) inhandlar en gammal bok på ett antikvariat. Boken är inte bara gammal, utan den är också skriven med en okänd skrift. När mannen öppnar boken öppnar sig samtidigt osynliga dörrar till en helt annan värld, ett Prag som löper parallellt med verklighetens och dagsljusets Prag. Vi sugs in i det som finns i höjden ovanför våra huvuden och i mörka vrår vid våra fötter, för vad vet vi om fasadernas hemlighetsfulla landskap? Det finns så många dolda utrymmen och stigar som vi förnekar, staden är full av labyrinter där vad som helst kan hända.

Huvudpersonen ger sig ut på en vandring genom ett Prag där magi härskar, på jagkt efter svaren angående den märkliga boken och på jakt efter den andra staden. Det är vinter, det snöar ymnigt, lanternorna blinkar. En mystisk spårvagn av grön marmor åker förbi i snöyran, det sägs att den som stiger ombord på den aldrig mer kommer att synas till...

Huvudperonens vandring genom staden liknar en odyssé, det är irrfärder, vidunder, vackra flickor, vålnader och underliga varelser. Det finns hajar och flygande rockor, vässlor som åker kälke, underjordiska katedraler, skäppsbrott bland bokhyllor, bibliotekarier försvunna i bibliotekens inre och bibliotek som förvandlas till urskog. Det pratas också om saker som de senaste fynden inom byrålådsarkeologin och det är riktigt kul.

Som jag sa, i Ajvaz bok är allt möjligt och det bästa med hans berättelse är att allt känns fullständigt naturligt och logiskt. Bilderna är drömlika, ungefär som när man som barn tror att leksakerna brukar leva sina liv på nätterna när människorna sover. Så känns det i boken: när människorna sover, lever staden sitt bullriga fantasiliv. Och det är realistiskt. På det magiska sättet, så klart. Jag tycker att det är häftigt att vandra genom gatorna, över torgen, in i och ut ur gränderna. En sådan stadsvandring har jag inte varit med om förut, så jag njuter. Visst är det säkert en fördel att veta hur platserna som omnämns i boken ser ut och ungefär var de ligger, för det underlättar att känna atmosfären. Därför har jag gjort i ordning en liten bildguide till boken där jag visar åtminstone några av gatorna, torgen och sevärdheterna. Jag inbillar mig att det kan hjälpa fantasin på traven. För den som aldrig varit i Prag kan alla namnen vara övermäktiga, troligen det enda lilla minus med den här boken.

En annan stad är också försedd med mycket fina originalillustrationer, som till exempel bilden på omslaget. Underbara bilder att titta på, lika magiska och fantasieggande som texten!
Kan man med endast några ord sammanfatta vad En annan stad handlar om? Jag tror att den handlar om vårt omättliga behov av berättelser, om vikten av att behålla fantasin och blicken som kan se bortom vardagens gränser. För mig handlar den också om litteraturens förföriska kraft och om vägen som är målet, fast på ett annat sätt än hos Boye:

"... vägen är allra mest väg just när den förlorar sig i landskapet, när vi tror att den slutar. Då upplöses målet, som alltid bara förvirrat oss på vår färd, eftersom det är vår föreställning som har vuxit samman med platsen vi kommer ifrån och ständigt drar oss tillbaka dit. Först när vi glömmer både målet och vägen har vi hopp om att komma till vägens slut, när vi stiger ut i den okända och låter oss föras med av dess tysta strömmar. Det kungliga palatset glimmar på tröskeln till natten mellan trädstammarna först när vi sedan länge har glömt drömmarna om att en gång få se det."

Jag hoppas att En annan stad av Michal Ajvaz hittar många läsare här i Sverige för det är en läsupplevelse som inte liknar någon annan. Jag tycker också att boken är ett måste för alla som planerar att åka till Prag...

Läs gärna vad Dagensbok,  Kulturdelen och Ingrids boktankar har skrivit om En annan stad.Köp boken på Bokus eller på AdLibris