fredag, maj 06, 2011

Årets biografi-måste är korat för min del: Oh, Marilyn, here I come!


För min del har det utkristaliserat sig med årets läsmåste i biografiväg - innan året (och helst redan sommaren) är slut kommer jag att ha läst Blonde av Joyce Carol Oates. Vill, vill, vill! Jag köpte den på bokrea i februari och nu kommer det allt fler tecken på att det minnsan är dags för omfattande Marilynläsning. Som om det inte räckte med att en god vän som nyligen läst boken varje gång vi ses tjatar om hur bra den är, så sände Babel igår ett intressant reportage om biografier...


... och också om Marilyn, vilket gjorde att jag definitivt drabbades av en akut fascination över Monroe. I reportaget presenterade man bland annat historien och materialet bakom boken Fragment som innehåller foton och hittills opublicerade anteckningar av Marilyn och som utkommer på svenska i september (gissa om jag kommer att vilja skaffa boken). På förlagets hemsida läser följande:

"Nu, för första gången, får vi möta Marilyn privat och lära känna henne på ett sätt vi aldrig gjort förut. Fragment är en hittills okänd samling texter, av hennes egen hand från 1943 till 1962, i form av minnesanteckningar, självbetraktelser, brev och även dikter. Det är tidigare opublicerade texter som ger en unik inblick i ikonens känsloliv och tankar, tillsammans med ett antal närgångna och sällan sedda bilder."

Hos mig, som föddes tre år efter Monroes död och vet knappt något vettigt om henne, väcker bilder som dessa stor nyfikenhet. Kanske dags att omvärdera föreställningarna, sopa undan fördomarna. Marilyn, here i come! Oates romanbiografi Blonde är sommarens prio nr 1.