torsdag, april 07, 2011

Utmaning - Nobelpriskandidater

Lyrans noblesser gör verkligen allt för att hålla oss bokbloggare och andra läsintresserade sysselsatta med sina spännande läsutmaningar. Nu kommer hon med en ny utmaning, en Nobelkandidatutmaning, för hon tycker att det vore bra om vi försökte klämma i oss några Nobelpriskandidater i syfte att öka sannolikheten att redan ha läst den författare Peter Englund presenterar i oktober.

Jag brukar normalt inte hoppa på läsutmaninger så där utan vidare, då jag vet att jag inte fullföljer dem och måste stå och skämma ögonen ur mig efteråt. Men så tänkte att tja, varför inte. Man har liksom inget att förlora. Så jag hakar på.

Ordningsam som Lyran är så har hon gjort en tjusig lista med ett gäng författare som brukar låta tala om sig i Nobelprissammanhang och vad mig beträffar har jag visserligen redan läst ganska många av dem men läser gärna ytterligare några. Därför ser jag den här utmaningen som en extra motivation och spark i baken på mig själv. Det blir bara bra om jag lyckas förflytta några böcker från den olästa hyllan till den lästa.

Tomas Tranströmer
Ko Un
Don DeLillo
Claudio Magris
Adonis
Haruki Murakami
Thomas Pynchon
Gitta Sereny
Javier Marias
Paul Auster
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey
Assia Djebar
Philip Roth
Joyce Carol Oates
Margaret Atwood
Alice Munro
Milan Kundera
Amos Oz
Chinua Achebe
A.B. Yehoshua
Per Petterson
Ian McEwan
Michael Ondaatje
Salman Rushdie
Cormac McCarthy
Nuruddin Farah
Ismaïl Kadaré
Maryse Condé