onsdag, april 06, 2011

Tjeckisk litteratur - är redo att köra igång bloggserien

I anslutning till att jag skrev ett inlägg med rubriken Hur kan man karaktärisera den tjeckiska litteraturen? väcktes idén om att jag skulle försöka presentera tjeckisk litteratur lite mera ingående och ja, så kommer det att bli eftersom jag känner mig riktigt tänd på det. Jag har gått och funderat lite i ett par veckor, samlat uppslag och försökt att hitta ett format eller en form som skulle passa mig och bloggen.

"Den tjeckiska litteraturen är liksom den svenska eller holländska en liten nations litteratur. Dess utveckling har dessutom flera gånger blivit tragiskt avbruten. Första gången under barocktiden när det tjeckiska språket nästan upphörde att existera som skriftspråk, andra gången under den nazistiska ockupationen, tredje gången under den stalinistiska kommunismens tid. Under de senaste decennierna blev den trots detta känd och till och med världskänd?"  (Ur: Litterär utblick: Tjeckien, första delen i tidskriften Ord & Bild nr 1 2000 med fortsättning i nr 2/3 2000)

Några av böckerna i den tjeckiska delen av min bokhylla
Vad vill jag med den här bloggserien? Här är några av mina tankar:
  • Jag vill presentera några läsvärda författare och tipsa om deras böcker - både gamla favoriter (mer eller mindre kända för svenska läsare) och nya samtida som redan finns på den svenska bokmarknaden, är på väg in eller som jag hoppas snart kan komma in. Ganska många av de yngre författarna är översatta till engelska, tyska eller franska så möjligheten att ta del av deras texter finns även om de (ännu) inte är översatta till svenska.
  • Jag vill också skriva ett slags presentation av den tjeckiska litteraturen - vad skriver man om nu för tiden jämfört med före 1989? Vilken ställning har litteraturen i Tjeckien idag? Vilka inhemska författare är i ropet?
  • Jag hoppas också att det kommer in tankar, synpunkter och bok- och lästips från er läsare eftersom jag skulle föredra att föra en dialog snarare än endast en monolog. Finns det något du vill att jag tar reda på i ämnet?
Men förvänta er förgudsskull inte någon professionell "doktorsavhandling", mina ambitioner med bloggserien går dels ut på att dela med mig av det lilla jag vet (tack vare mitt naturliga språkliga band och min tjeckiska bakgrund), dels vill jag själv få bättre kläm på mitt forna hemlands samtida litteratur eftersom jag haft lite dåligt samvete för att jag inte alltid har uppdatererat mig i den takt och omfattning jag egentligen hade önskat. Jag ser min bloggserie som en upptäcksresa som vi kan företa oss tillsammans och utan krav på att vara uttömmande.

Ett ypperligt hjälpmedel för att föra en diskussion om tjeckisk litteratur kan också vara att använda sig av bokforumetBokmässan Community. Det är jättebra att man just i veckan har lanserat en gruppfunktion på diskussionsforumet. Ni som inte är medlemmar på Communityn, skapa gärna ett medlemskonto där och var med. Det kostar inget! Jag har startat en diskussionsgrupp om tjeckisk litteratur under "Världslitteratur" där vi kan samla alla tips, erfarenheter, funderingar och upplevelser när det gäller tjeckiska böcker.

Hur ofta kommer det nya avsnitt i bloggserien?
- Målet är en gång i veckan. Jag vill inte ta mig vatten över huvudet genom att lova en mer frekvent uppdatering. Det går bra att följa serien på facebook och/eller på twitter.

Hur länge tänker jag hålla på med serien?
- Det är svårt att säga. Jag bestämmer inte på förhand hur många avsnitt det blir. Det blir helt enkelt så länge som jag kommer att ha idéer. Vi får se.

Ok, då kör vi! Är du med på resan?

Logotypen för bloggserien är fri att använda för alla som vill vara med och bidra med längre kommentarer/texter/läs- och boktips/recensioner på sina egna bloggar/hemsidor. Kom bara ihåg att länka då till ett aktuellt bloggserieinlägg här på Bokmania, så att jag och andra kan hitta dit bidrag och läsa det.