onsdag, april 13, 2011

På Världsbokdagen får eskilstunaborna veta att en bokhandel läggs ner

Normalt firas Världsbokdagen den 23 april men eftersom den i år sammanfaller med Påskafton rekommenderar Svenska Unescorådet att fira den redan idag den 13 april i stället. Och visst firar man med bokrelaterade aktiviteter på landets bibliotek och andra ställen, både idag och hela veckan lång, inte minst i Eskilstuna där jag bor. Tanken med Världsbokdagen är att den ska vara världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

Döm då om min förvåning när jag slog upp lokaltidningen i morse och upptäckte en artikel om att en av stadens tre centrumbelägna bokhandlar ska efter en 175 år lång verksamhet läggas ner. Vilket tråkigt besked på Världsbokdagen!


Som anledning till att bokhandeln går i graven uppges konkurrensen från nätbokhandeln, storköpen och en icke nämnd rikstäckande bokhandelskedja (kan du gissa vilken?). En visa man hört förut och tyvärr kommer att höra igen, och igen, och igen, tills det inte kommer att finnas några fysiska boklådor kvar någonstans, förutom möjligen i Stockholm och i Göteborg. Jag är ledsen. Jag tycker att det är synd. Jag tycker att Bokia är en trevlig bokhandel med trevlig personal och med en god anknytning till den lokala kulturen. Men uppenbarligen är det inte några lönsama egenskaper.