söndag, april 17, 2011

"Hundens och kattens äventyr" - en numera klassisk tjeckisk barnbok

När jag var sju år gammal fick jag boken Povídání o pejskovi a kočičce (på svenska Kattens och hundens äventyr). Den är skriven och ritad av den tjeckiske författaren och konstnären Josef Čapek (1887-1945), bror till Karel Čapek. Jag älskade boken om hunden och katten, precis som alla andra barn före mig - och efter mig, inte minst min son när han var liten. Därför var det också självklart att boken lades ned i en flyttlåda när vi skulle till Sverige och det blev också självklart att jag inte heller senare gjorde mig av med boken, utan la den i en "nostalgikartong" uppe på vinden där den fick ligga fram tills nu. Anledningen till att jag plockade ner den var att jag upptäckte att Hundens och kattens äventyr finns på svenska. Och visst är de båda böckerna fina där de ligger sida vid sida?

I Tjeckien ges Hundens och kattens äventyr ut i ständigt nya upplagor och läses om och om igen, populariteten har inte minskat med åren. Sagorna har också filmatiserats och finns fritt på nätet, som den barnboksklassiker de är.
Det är en illustrerad kapitelbok för barn i åldern 4-8 år (ungefär) och det är meningen att man läser högt för barnen eftersom texterna är för långa för att barnen i den åldern skulle kunna läsa själva.

Kapitlen är tio till antalet. Det vill säga att de idag är tio - mellan åren 1948 och 1989 var de bara nio, det sista kapitlet censurerades bort. Tänk att jag inte hade en aning om det förrän jag fick den svenska utgåvan i min hand. Min bok är från 1972, så den har bara nio kapitel. Saken är den att Josef Čapek (och även hans bror Karel) engagerade sig mycket för demokrati och båda bröderna var goda vänner med Tjeckoslovakiens förste demokratiske president T.G. Masaryk. Och i bokens sista kapitel som heter "Hur hunden och katten firade den 28 oktober" omtalas president Masaryk i positiva ordalag, vilket så klart ogilades av den kommunistiska regimen. Den 28 oktober är för övrigt Tjeckiens nationaldag.

Vad annars handlar boken om? Hunden och katten är två vänner som bor tillsammans i ett litet hus. De tycker om varandra, pysslar med hushållssysslorna, busar och försöker göra människosaker. De lagar mat, bakar tårtor, tvättar, skurar golv, firar jul och andra högtider, umgås med kompisar, leker med barnen, gör utflykter, plockar blommor.

Hunden och katten har tvättat pälsarna i en tvättbalja och måste torka.

Hunden och katten firar Sankt Nikolas dagen den 6 december.
Allt berättas med humor och glädje och djurens tillkortakommanden framställs som att det är helt naturligt att misslyskas lite grann och göra tokiga saker när man håller på att göra något nytt för första gången. Det är ju inte så lätt att veta på en gång hur allt ska gå till i människovärlden. I och för sig märks det att det är meningen att hunden ska stå för mannen och katten för kvinnan och att det finns en viss uppfostringstanke bakom berättelserna, men det är helt ok för mig. En barnboksklassiker är en barnboksklassiker. Och hunden och katten delar ju på sysslorna och hjälper varandra, så man kan inte klaga på bristande jämställdhet.

Det roliga med boken är också att författaren hela tiden finns med på ett hörn. Josef Čapek placerar sig själv både på bilderna och i berättelserna som en och annan Hichcock, han interagerar med hunden och katten i sagorna och de pratar med varandra. När författaren sitter och har idétorka så kommer djuren och ger honom goda råd och tips på vad han skulle kunna skriva om. Det är roligt.
Hunden, katten och författaren Josef Čapek.
Jag tycker att Hundens och kattens äventyr är en fin bok som håller än idag och som även svenska barn kan ha glädje av. Litte som Bullerbyn fast med djur och i ett annat land och i en annan tid. Så jag är jätteglad över att det finns ett bokförlag (Perenn) som ger ut boken på svenska. Och priset? Bara 58 kronor hos förlaget, prutat och klart, billigare kan det knappast bli. Klicka på länken bakom bokens titel här ovan i inlägget för att läsa mer eller beställa. Men boken finns att köpa även i nätbokhandeln.