måndag, april 11, 2011

Herta Müller kommer till Bokmässan i september - jippiiiii!!

Jag har önskat mig så mycket och så starkt att 2009-års Nobelpristagare i litteratur Herta Müller skulle komma till Bokmässan i Göteborg i höst att önskevågorna måste ha satt hela bokmässehögkvarteret i gungning. Och så kom beskedet i morse - Herta Müller kommer. Det är så sjuhelsikes fantastiskt roligt att jag knappt vet vad jag ska ta mig till. Åka hem och försjunka i någon av hennes böcker kanske?  Nä, det går inte. Inte nu.

Som de flesta säkert redan känner till så är Bokmässans tema i år tyskspråkig litteratur: Tre länder ett språk - Tyskland, Österrike Schweiz. Att Herta Müllers närvaro kommer att vara en av höjdpunkterna i programmet är ett som är säkert. I pressmeddelandet läser jag att hon kommer att medverka i två seminarier. Dels ska hon prata om språket som Heimat (hem), dels berätta om två av sina böcker som nu är aktuella i svensk översättning: essäsamlingen Hunger och siden (Bokförlaget Tranan) och debutboken Flackland (Wahlström & Widstrand), en novellsamling som ges ut i ocensurerad och reviderad version.

Herta Müllers besök på Bokmässan sker på initiativ av och i samarbete med Rumänska kulturinstitutet. Strålande!

Här kan du läsa min recension av Herta Müllers roman Hjärtdjur.