söndag, april 10, 2011

Bibliotekarien och Silverbibeln

Jag har alltid varit mycket fascinerad av den här tavlan som heter Bibliotekarien och är målad av italienaren Giuseppe Arcimboldo (ca 1527-1593). Ni har säkert säkert själva sett bilden många gånger då den brukar användas på omslag till diverse litteratur- och språkhandböcker.

Vem var denne Arcimboldo? Förresten, jag undrar om det bara är en slump att namnet på konstnären som försvunnit i Roberto Bolaños roman 2666 är så väldigt likt... Men, tillbaka till vår Arcimboldo. Han var hovmålare hos de habsburgska kejsarna i Wien och Prag på 1500-talet och är känd för att han komponerade bisarra allegorier genom att avbilda objekt, djur, frukter, växter m.m. så att de gav illusion av porträtt - som t.ex. Bibliotekarien. Ett annat berömt konstverk är t.ex. Trädgårdsmästaren som är uppbyggd av grönsaker.


Tavlan Bibliotekarien från 1566 föreställer Rudolf II:s historiker Wolfgang Lazius. Målningen finns idag på Skokloster, dit den fördes som krigsbyte efter svenskarnas stormning av Prag 1648 under 30-åriga kriget. Där ser man! Jag hade ingen aning om att tavlan hade sina rötter i Prag förrän jag började skriva det här inlägget, vilket för mina genast tankar till ett annat mycket känt krigsbyte från samma tid och samma plats, nämligen Silverbibeln (mer info) som numera finns att beskåda i Uppsala.

En bok och ett bokligt konstverk - båda med en historia i Tjeckien men nuvarande placering i Sverige. Konst och litteratur har sina vägar...