måndag, april 04, 2011

2010-års Nobelpristagare i litteratur kommer till Bokmässan i höst

Via ett pressmeddelande från Bok & Bibliotek har jag just fått veta att Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa blir en av årets dragplåster på Bokmässan i Göteborg, 22–25 september.

I höst kommer också den svenska översättningen av hans senaste roman från 2010, Keltens dröm. Tydligen matchar den nya boken ganska bra Nobelprismotiveringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag" eftersom den handlar om diplomaten och den irländske frihetshjälten sir Roger Casement (1864–1916) som på sin tid blev känd för sin kritik av Belgiens grymma exploatering av Kongo. Här kan du läsa en recension av boken (utifrån den spanska originalutgåvan) som alltså är en romanbiografi.

Det är alltid spännande när Nobelpristagare vill gästa Bokmässan. Jag har hittills inte läst något av Llosa, av någon anledning lockar han mig inte så mycket. Vet inte varför, har inget vettigt svar, bara en känsla av ointresse än så länge. Vi får se om och när jag ändrar mig. Kanske på Bokmässan, om jag får möjlighet att lyssna på honom.

Är du glad åt beskedet att Llosa kommer till Göteborg eller skulle du hellre vilja att någon annan Nobelpristagare kom (också/i stället)? Vilken i så fall? Personligen är jag så klart intresserad av att lyssna på Llosa, han är ju en stor författare, men jag skulle bli omåttligt lycklig om jag fick veta att Herta Müller skulle komma. Då vet jag inte vad jag skulle ta mig till...