onsdag, mars 09, 2011

Nina Hagen till Bokmässan i höst

Nina Hagen kommer till Bokmässan, det är klart nu, och jag har ingen aning om vem hon är. Undrar om det är mycket pinsamt för min image, men jag kan inte rå för att punkrock aldrig varit min typ av musik, inte ens när jag var en bråkig tonåring i början av 80-talet. Men jag antar att många av er där ute gläds åt beskedet.

I pressmeddelandet läser jag också att hennes sjävbiografi Bekännelser kommer ut lagom till Bokmässan (på Verbumförlag). I den skriver Nina Hagen osminkat om sitt liv och tar med läsaren på en vild roadmovie som präglas av kärleken, drogerna och döden. Det är en livsberättelse som börjar i Östberlin och sedan fortsätter ut i världen. Nina Hagen lär skriva som hon sjunger – utan skyddsnät och krockkudde, chockerande, provocerande och reservationslöst autentiskt.

Ett litet tillägg några timmar senare:
Jag har självklart läst på lite om vem Nina Hagen är och även lyssnat på henne på YouTube och jag tror att jag har kommit fram till en rimlig förklaring varför jag inte har hört (om) henne på 80-talet när hon blev en stor ikon i Västtyskland och hela västvärlden. Mitt hemland Tjeckoslovakien var ju på den tiden bästis med Östtyskland och det är klart att västtyska artister vars styvfäder var gamla östtyska protestsångare som med hela sin familj förklarades som icke önskvärda i Östtyskland var inte precis sådana som spelades i tjeckoslovakisk radio. Men man lär sig så länge man lever, så även jag, och det är tur det. Den där muren var en riktigt tråkig sak och jag skyller mitt ovetande om Nina Hagens existens på den för jag tror att det är med all rätt. Däremot har jag ingen bra förklaring till att jag missade henne fram tills nu, i alla fall ingen bättre än att hon inte spelar min typ av musik. Så var det med det. Men jag är nyfiken på henne och det skulle inte förvåna mig om jag valde att lyssna på hennes seminarium på Bokmässan.

4 kommentarer:

Pockethexan sa...

Woaw va kul, va 80-tal nu blir man ung igen, hm... fortsätter att vara ung alltså blir ännu yngre <;p!!!

Även om hon inte stod högst på min musiklista så måste jag träffa henne när vi kommer dit på mässan. Får vi ambasadörer förtur tro...

Kramis ifrån Pockethexan själv!
Tack för infot, ska försöka vara lite mer aktiv med mässan..
<;D
Ses, hoppas att det blir snart..!?

Kristallina sa...

Nina Hagen´s mamma var sambo med Wolf Biermann.
I Östtyskland blev hon utbildad som operasångerska och senare började hon sjunga i Västtyskland med en röst som inte går att beskriva. Hon är en ikon i Tyskland. Man älskar eller hatar henne. Det finns ingenting där emellan ;)

Jag bor rätt långt ifrån Göteborg nuförtiden men skulle jag inte ändå...

Wikipedia ger några svar om du är intresserad.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag har nu lagt till ett litet tillägg, kunde inte släppa att hon var helt okänd för mig.

AnnCharlott sa...

Det är nog inte så konstigt att du inte hört om henne nu på senare tid, för det har varit väldigt tyst om henne de senaste 15-20 åren. Har hört något rykte om att hon levt ngn form av new age-liv i amerikanska öknen.