måndag, mars 21, 2011

Lyckas med bokutgivning

Lyckas med bokutgivning är en praktisk handbok för alla som när författardrömmar men varken har lust eller ork att skicka sina manus till ett bokförlag för att sedan i en evighet vänta och hoppas på det bästa. I den här boken kan man ta del av många handfasta råd från tre erfarna egenutgivare: Lars Rambe, Sölve Dahlgren och Ann Ljungberg. Boken är indelad i fyra kapitel.

Först kommer en introduktion i ämnet egenutgivning och information om olika saker som man borde tänka på (och igenom) innan man ger sig i kast med egenutgivning. Här presenteras också bl.a. tio skäl till att INTE ge ut sin bok på eget förlag. Det är en sund inställning av författarna att även nämna nackdelarna, för självklart passar inte egenutgivning för alla och då är det bra att även känna till avigsidorna innan man bestämmer sig.

I andra kapitlet går författarna igenom processen med själva färdigställandet av boken: skriva klart, redigera, fixa omslag och inlaga, skaffa ISBN. Några sidor ägnas åt distributionsfrågorna (sådant är inte lätt må ni tro). Det funderas också över andra bokformat än papper, till exempel hur lämpliga e-böcker är för egenutgivning. Och hela tiden presenteras konkreta exempel.

Kapitel tre ägnas åt marknadsföring av den egenutgivna boken, och här finns det en uppsjö av tips på tillvägagångssätt och aktiviteter för att skaffa läsare till sin bok. Författarna tipsar till och med om att kontakta bokbloggare med förfrågan om recension - att det knepet kan fungera är faktiskt den här recensionen ett bevis för (och den här). Överhuvudtaget ägnar författarna ett stort utrymme åt sociala medier och deras användning i marknadsföringssyfte. Och så ska man inte glömma lanseringsfesten! Men hur är det med signeringar, lönar de sig?

Ett speciellt avsnitt i kap 3 heter "Gerillamarknadsföring" och handlar om okonventionella sätt att utföra marknadsföringsaktiviteter till låg kostnad - men lugn, det är inte fråga om några våldsamheter eller olagligheter. Rubriken visar bara att författarna skriver lättsamt och ibland med glimten i ögat, vilket jag gillar.

Bokens sista kapitel är en sammanfattning alltsammans: mer exempel, fler tips. Och till sist kommer uppmaningen: Ha roligt! Det gillar jag, roligt måste man ju ha, annars kan man lika gärna lägga ner sitt bokutgivningsprojekt.

Lyckas med bokutgivning är en fullspäckad handbok men ändå är den lättsam att läsa. Layouten är luftig, det finns rikligt med plats för egna noteringar. Mallar och kom-ihåg-listor känns praktiska och användbara.

Visst, jag har svårt att bedöma handbokens användbarhet helt och hållet eftersom jag inte har läst den i syftet att själv bli vägledd inom egenutgivningens problematik. Men utifrån min personliga erfarenhet av egenutgivning av en diktsamling för några år sedan vågar jag påstå att om jag hade den här boken till hands där och då, så hade jag troligen lyckats bättre. Eller så hade jag blivit skrämd över allt som måste fixas och ordnas och tänkas på och gett upp på förhand, risken finns. För en sak är klar: man måste vara riktigt envis och målmedveten för att lyckas med allt som handboken tar upp.

Men min slutsats är ändå att jag tror att Lyckas med bokutgivning fyller sin funktion och kan säkert hjälpa en och annan blivande författare att förverkliga sin dröm. Boken har också en egen webplats, för den som vill veta mer eller köpa boken. Annars finns Lyckas med bokutgivningAdLibris.